Înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, 120 de lideri religioși se pregătesc să ofere sprijin spiritual pentru aproximativ 10.000 de sportivi olimpici. Jason Nioka, fost campion de judo și diacon, a declarat că „va trebui să îi readucem cu picioarele pe pământ, pentru că se poate simți ca la capătul lumii după ce ai lucrat la acest obiectiv timp de patru sau cinci ani”.
Reprezentanți din cele cinci mari religii – budism, creștinism, hinduism, islam și iudaism – lucrează împreună pentru a amenaja o sală comună în satul olimpic de lângă Paris, unde vor oferi servicii de cult și rugăciuni. Anne Schweitzer, coordonatoarea capelanilor protestanți, a subliniat că „scopul meu este de a avea acolo o mărturie creștină, oameni care întruchipează dragostea și grija lui Isus”.
Capelanii se pregătesc să acorde ajutor spiritual pentru diverse probleme, de la sănătate mintală la consiliere în cazul pierderii unei persoane dragi. În plus, ei trebuie să respecte legislația franceză privind laicitatea și să fie pregătiți pentru posibilele tensiuni cauzate de războiul dintre Rusia și Ucraina sau cel dintre Israel și Hamas.
Anton Gelyasov, protopopul Mitropoliei greco-ortodoxe din Franța, a declarat că „misiunea noastră este de a-i proteja în fragilitatea lor” și de a „da mărturie că suntem prezenți”.
În spațiul religios amenajat pentru Jocuri, liderii evreilor și musulmanilor au decis să își plaseze spațiile unul lângă celălalt, ca un exemplu de coexistență. Budiștii și hindușii au cedat o parte din spațiul lor creștinilor, facilitând astfel prezența lor extinsă. Jeanne Le Comte du Colombier, managerul de proiect pentru centrul multiconfesional, a subliniat că sala nu se va afla în centrul satului olimpic și indicatoarele spre ea vor fi discrete pentru a nu deranja pe necredincioși.
Religia va avea un rol limitat la Jocurile Olimpice. Liderii religioși au stabilit o rețea de instituții religioase pentru sportivi în afara satului, în orașe precum Marsilia și Lyon. Conferința episcopilor catolici din Franța a lansat inițiativa „Jocurile Sfinte,” amenajând o capelă într-o biserică emblematică din Paris, La Madeleine.
Credincioșii pot aprinde lumânări cu citate inspiraționale sau introduce cereri de rugăciune. Liderii religioși au subliniat că misiunea lor nu este de a aborda geopolitica, ci de a oferi sprijin spiritual. „Noi ne ocupăm de rugăciune, nu de politică”, a spus Najat Benali.