Amânarea ratelor la credite, programată pentru aprobare săptămâna viitoare nu-i ajută cu nimic pe cei cu credite cu dobânda variabilă indexată la ROBOR. Această variantă poate fi periculoasă!
Ea ar putea să le cauzeze și mai multe probleme mai târziu, când vor trebui să plătească o rată și mai mare decât în prezent. De fapt, oamenii vor da, la final, mai mulţi bani, explică analiștii financiari.
La ce trebuie să fii atent dacă îți amâni ratele
Odată ce alegem să ne amânăm rata timp de 10 luni, pentru un credit imobiliar de circa 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după cele 10-12 luni, cu aproximativ 200 de lei, scrie antena 3.
apcana amânării ratelor:
– avantaje: pe termen scurt, pentru românii cu credite care au probleme cu banii
– dezavantaje: plătești dobânda pe toată perioada amânată și ratele vor fi mai mari când reîncepi să plătești. Dobânzile la maximul ultimilor nouă ani.
„Această amânare vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă de suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a explicat Irina Chiţu, director FinZoom.ro.
Guvernul va prezenta săptămâna viitoare pachetul de măsuri împotriva scumpirilor. Potrivit unor surse, acesta va cuprinde și amânarea plății ratelor cu 10-12 luni. Totul, în contextul în care dobânzile au crescut la maximul ultimelor nouă ani, mai scrie sursa citată.
Un analist avertizează oamenii să nu aplice pentru amânarea ratelor
Un analist economic avertizează oamenii despre capcana amânării ratelor. Cei care au probleme cu banii nu trebuie în niciun caz să facă asta:
„Dar până să te duci şi să apelezi la această măsură care este una extremă şi nu este pe gratis, aş sta mult pe gânduri.
Deci, dacă această măsură va fi posibilă, este bine să apeleze la ea doar românii care într-adevăr sunt într-un impas financiar, şi nu ca să punem bani de-o parte.
Sunt şi soluţii alternative: Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor din domeniul bancar care te poate sfătui pe gratis şi pe internet, şi banca te poate sfătui.
Ceea ce pare foarte bine azi s-ar putea să se dovedească foarte negativ în viitor. Concluzia: nu aş spune că e un măr otrăvit. Dar fugi de un preţ mai mare, dar vei da peste 10 luni de un preţ şi mai mare, că se va adăuga la rate 10-15%”, a explicat analistul economic Adrian Mitroi, joi, la Antena 3.