Reclamă
Reclamă

Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani. „Mama a plecat”, a scris pe rețelele sociale fiul ei, Thomas Dutronc, care este muzician.

Françoise Hardy a pătruns pe scena muzicală în 1962 și a devenit o legendă culturală care a inspirat figuri emblematice precum Mick Jagger și Bob Dylan. Cunoscută pentru baladele ei melancolice, ea a simbolizat mișcarea pop Yé-yé din Franța. Printre melodiile sale celebre se numără „Tous les garçons et les filles”, „Comment te dire adieu” și „Mon amie la rose”, conform BBC.

Hardy s-a născut în Parisul ocupat de naziști în 1944 și a fost crescută de mama sa. Din tinerețe a fost influențată de artiști precum Elvis Presley și Cliff Richard și a semnat primul ei contract de discuri la doar 17 ani. A devenit cunoscută în 1962 cu piesa „Tous les garçons et les filles”, un hit instantaneu în Franța, care a ajuns și în topurile din Marea Britanie.

Reclamă

Stilul ei unic a captivat lumea modei, devenind muză pentru designeri faimoși precum Yves Saint Laurent și Paco Rabanne. Chiar și liderul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, a numit-o „femeia ideală”, iar Bob Dylan i-a dedicat mai multe scrisori de dragoste și o poezie imprimată pe coperta albumului său din 1964 „Another Side of Bob Dylan”.

Pe lângă cariera muzicală, Françoise Hardy a jucat și în filme regizate de Jean-Luc Godard, Roger Vadim și John Frankenheimer. A fost căsătorită cu cântărețul Jacques Dutronc, cu care l-a avut pe fiul ei, Thomas. Deși s-au despărțit la sfârșitul anilor 1980, Hardy l-a considerat mereu iubirea vieții ei.

Cântăreața a fost bolnavă o perioadă lungă de timp înainte de a deceda. În 2004, a dezvăluit că fusese diagnosticată cu limfom. În 2021, a mărturisit că suferă de cancer la una dintre urechi și că se simte „aproape de sfârșitul” vieții.

Cariera ei s-a desfășurat pe parcursul a peste cinci decenii, timp în care a lansat aproape 30 de albume, ultimul fiind „Personne D’Autre” din 2018. Publicația Rolling Stone a clasat-o pe locul 162 pe lista celor „200 cei mai mari cântăreți ai tuturor timpurilor” în 2023.

Ministrul Culturii din Franța, Rachida Dati, i-a adus un omagiu lui Hardy după vestea morții sale. „Cum să-i iau rămas bun de la ea? Eterna Françoise Hardy, legendă a cântecului francez, care a pătruns, prin sensibilitatea ei și melodiile ei, în inima unei țări întregi”, a scris aceasta pe X.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro