Reclamă

România se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, iar bucureștenii care nu dispun de aparate de aer condiționat recurg la metode tradiționale pentru a se răcori. Aceștia țin draperiile trase, aerisesc doar noaptea și fac dușuri reci.

Mircea Paraschiv, administrator al unui bloc vechi din Capitală de 15 ani, se confruntă cu dificultăți majore în gestionarea căldurii pentru locatarii din clădirea sa, care are 80 de apartamente și aproximativ 200 de locatari. „Singura posibilitate de aerisire este prin ușa de la parter și fereastra de la mansardă. Oamenii și-au luat aere condiționate, cine nu a avut, asta e, dar nici aerul condiționat nu este o soluție, datorită faptului că instalația electrică nu a fost prevăzută cu așa ceva. Din cauza asta ele se defectează în mod repetat și rămânem fără curent”, a declarat Paraschiv.

Oamenii din blocul administrat de Paraschiv sunt nevoiți să iasă mai des afară din cauza căldurii insuportabile din apartamente, clădirea fiind expusă direct la soare. „Temperaturile ajung la 40 de grade, vă dați seama, sunt numai betoane. Ele sunt izolate cum este blocul nostru, dar, totuși, radiază căldura de la beton, de la asfalt. Tot timpul, jumătate de bloc este super luminată”, a adăugat Paraschiv.

În București, șapte din zece apartamente sunt dotate cu aparate de aer condiționat, restul locatarilor recurgând la alte metode pentru a face față căldurii. „Aștept să vină seara și poate e mai bine, cu toate că și seara este destul de cald. Apă, mă hidratez mult, mănânc înghețată”, a spus un rezident. „Folosesc ventilatorul”, a adăugat altul. „Când vin de afară după o zi grea și lungă de muncă, da, fac dușuri reci”, a precizat alt locatar.

La orele prânzului, în Capitală temperaturile se ridică la aproximativ 40 de grade. Pentru cei fără aer condiționat, se recomandă să tragă draperiile pentru a menține o temperatură scăzută în locuințe, să folosească ventilatoare, să gătească dimineața devreme și să consume cel puțin 2 litri de apă zilnic.

Keren Rosner, psiholog, a subliniat și impactul emoțional al temperaturilor extreme: „Atunci când temperaturile sunt ridicate, studiile au demonstrat că există o corelație între acestea și creșterea comportamentului violent. Pe de altă parte, apar probleme de somn. Căldura excesivă poate perturba somnul, poate afecta concentrarea, memoria, capacitatea de a lua decizii. Poate genera sentimente de neputință și deznădejde, care contribuie foarte mult la starea de sănătate, poate chiar depresie.”

Codul roșu din acest weekend nu marchează apogeul valului de caniculă. Săptămâna viitoare se prevăd temperaturi și mai ridicate, termometrele urmând să arate până la 42 de grade la umbră.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro