Reclamă

Candidoza vaginală este o infecție fungică frecvent întâlnită la femei, caracterizată prin simptome extrem de neplăcute. Potrivit Dr. Ciprian Cristescu, medic primar obstetrică-ginecologie, tratamentul adecvat este esențial pentru a preîntâmpina complicațiile.

Această infecție apare în special din cauza dezechilibrelor florei vaginale normale, permițând diverselor specii de Candida să invadeze mucoasa vaginală. Factorii frecvent implicați în apariția acestor dezechilibre sunt tratamentele cu antibiotice cu spectru larg, un sistem imunitar deficitar, diabetul zaharat necontrolat, perioadele de stres, uscăciunea vaginală și creșterea nivelului de hormoni estrogeni.

Netată, candidoza vaginală poate evolua, cauzând tumefacție, edem al vulvei și fisuri vaginale sau vulvare. Aceste manifestări sunt adesea însoțite de dureri intense și se pot suprainfecta, contribuind la dezvoltarea uretritei prin colonizarea tractului urinar inferior, ceea ce generează usturime la urinare. La pacientele cu imunitate compromisă, cea mai gravă complicație a candidozei este răspândirea infecției în sistemul circulator, ceea ce poate duce la septicemie. În plus, pe termen lung, infecția poate influența negativ fertilitatea.

Informarea referitoare la candidoza vaginală este susținută de SANADOR, iar detalii suplimentare pot fi accesate pe www.sanador.ro.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro