Reclamă
Reclamă

Mubita Nawa, comisar adjunct al poliției din Zambia, aflat pe lista scurtă pentru funcția de șef Interpol, este acuzat de avocații fraților Vinod și Uddit Sadhu că a fost implicat în răpirea și tentativa de extorcare a acestora, evenimente care ar fi avut loc în 2022.

Avocații fraților Sadhu au trimis o scrisoare către Interpol, argumentând că Nawa este „în mod evident inadecvat” pentru a fi următorul secretar general al organizației. Potrivit scrisorii trimise de firma de avocatură Leverets Group din Regatul Unit, frații Sadhu „au temeiuri solide să creadă că domnul Nawa a jucat un rol esențial în conspirația care a dus la răpirea, detenția și tentativa de extorcare” din septembrie 2022. La acea vreme, Nawa era director adjunct al CID (Departamentul de Investigații Criminale) din Zambia.

În scrisoare se menționează că frații Sadhu au fost „atrași într-o ambuscadă de atacatori care s-au prezentat ca ofițeri de poliție și au fost băgați într-o dubă nemarcată, înainte de a fi duși la o reședință privată din Lusaka, unde au fost supuși amenințărilor și constrângerii, înainte ca unul dintre captivi să reușească să ceară ajutor folosind un telefon mobil ascuns”.

Reclamă

„După aceea, ei au fost transferați la o secție de poliție, unde au continuat să fie supuși amenințărilor și constrângerii de către alți răpitori, inclusiv domnul Nawa”, se mai spune în scrisoare.

Frații Sadhu, proprietari ai Sun Pharmaceuticals, au fost despăgubiți de instanța supremă a Zambiei cu aproximativ 117 milioane de franci elvețieni, sumă care nu a fost încă plătită de către guvernul Zambiei. Scrisoarea afirmă că, de la judecată, frații Sadhu au fost supuși „presiunilor extreme și ilegale” pentru a renunța la pretenții, de către persoane apropiate statului Zambian, „cum ar fi Nawa și asociații săi”.

De asemenea, frații Sadhu au inițiat proceduri legale împotriva unor ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali pentru daune legate de evenimentele din septembrie 2022, iar cazul urmează să fie audiat în octombrie anul acesta, când Nawa „va fi un martor critic”.

Serviciul de poliție din Zambia a infirmat „acuzațiile rău intenționate” într-o declarație: „Aceste acuzații sunt complet nefondate și au scopul de a păta imaginea domnului Mubita Nawa înainte de viitoarele alegeri pentru secretarul general pentru Interpol”. Poliția a mai transmis că frații Sadhu au fost suspecți într-o investigație a comisiei de fraudă privind modificarea structurii acțiunilor Sun Pharmaceuticals. Pretențiile lor sunt fabricate și sunt o încercare disperată de a distrage atenția de la acțiunile lor criminale și de a se sustrage justiției din Zambia. Aceste acuzații fac parte dintr-o campanie de calomnie calculată pentru a submina candidatura domnului Nawa și a prejudicia reputația acestuia.

Un purtător de cuvânt al fraților Sadhu a declarat că aceștia nu au fugit din țară și că „au rămas în Zambia timp de un an după răpire, dar acum sunt plecați din Zambia pentru că se tem de alte violențe. Nu a fost transmis niciun mandat de arestare familiei sau avocaților acestora.” De asemenea, a menționat că instanțele au respins acuzațiile împotriva fraților Sadhu și că ministerul justiției din Zambia recunoaște datoria de 117 milioane de franci elvețieni către Sun Pharma.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro