Darius Vâlcov ar urma să fie predat autorităților competente din România. Decizia a fost luată joi seara de către judecătorii Curții de Apel din Napoli. Aceasta este în conformitate cu un mandat european de arestare emis pe data de 3 mai 2023. Decizia de predare nu este însă definitivă. Astfel că nu se știe exact când fostul ministru al Finanțelor va ajunge în România.
Darius Vâlcov ar trebui să ajungă în curând în România
Darius Vâlcov trebuie să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare. Fostul ministru este acuzat de de trafic de influență și spălare de bani. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în România în perioada 2009-2013.
În timpul procesului, DNA-ul a susținut că Vâlcov ar fi provocat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei prin infracțiuni de corupție. Într-un final, instanța a stabilit un prejudiciu mai mic, respectiv de 6,2 milioane de lei.
În acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani și bunuri în valoare de peste 7,2 milioane de lei. Printre bunurile la care nu mai are acces se numără și 3 lingouri de aur și 172 de tablouri.
Fostul ministru s-a predat autorităților italiene la data de 23 mai 2023 în Napoli. Totuși, hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și poate fi contestată cu recurs în termen de 5 zile la Curtea de Casație a Italiei.
În prezent, acesta se află în libertate însă sub supraveghere. Asta pentru că instanța italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării.
Darius Vâlcov ar intenționa să își execute pedeapsa. În acest sens, prin avocați, fostul ministru a invocat condițiile de detenție din România ca fiind „necorespunzătoare”.
Darius Vâlcov a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice între anii 2014 și 2015. Mai mult, a fost un nume important în PSD, fiind inclus în programul de guvernare de la vremea respectivă. În timpul carierei sale politice, a ocupat și poziția de primar al orașului Slatina în perioada 2004-2012.
De numele său au fost însă legate acuzații de spălare de bani, luare de mită și trafic de influență. Astfel, Darius Vâlcov a mai avut în trecut o condamnare de 8 ani cu executare, însă într-un alt dosar. Pedeapsa respectivă a fost dată în 2018.