Auzim adesea despre pericolele reale de a dormi prea puțin. Dar la celălalt capăt al spectrului, dormitul prea mult pare să aibă și unele riscuri.
Somnul este un domeniu de cercetare în creștere rapidă. Și învățăm tot timpul mai multe despre modul în care odihna afectează corpul și mintea. Se știe că somnul este un moment în care organismul se reface. Iar odihna prea puțină poate duce la o mulțime de probleme de sănătate.
Deci, mai mult somn trebuie să fie mai bine, nu? Nu te grăbi, spun unii cercetători.
Mai multe dovezi arată că petrecerea unei perioade excesive de timp în pat este, de asemenea, legată de pericole pentru sănătate. În unele moduri, somnul excesiv în sine pare să influențeze în mod direct anumiți factori de risc. Iar în alte cazuri, poate fi un simptom al altor afecțiuni medicale.
1.Dormi prea mult?
În primul rând, să abordăm ce înseamnă somnul excesiv. Standardul de aur al normalului a fost mult timp considerat opt ore și este un bun etalon mediu. Recenziile recente ale cercetărilor actuale ale experților de la Fundația Națională pentru Somn lăresc puțin spectrul. Se spune că undeva în intervalul de șapte până la nouă ore. Este normal și sănătos pentru majoritatea adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.
Cantitatea „corectă” de somn se dovedește oarecum individuală. Deoarece unii oameni se vor simți grozav timp de șapte ore, iar alții ar putea avea nevoie de puțin mai mult. Cu toate acestea, peste nouă ore este considerată o cantitate excesivă sau lungă de somn pentru adulți.
Dacă dormi puțin uneori în weekend, probabil că nu este mare lucru. Dacă dormi în mod regulat mai mult de nouă ore în fiecare noapte sau nu te simți bine odihnit cu mai puțin de atât, atunci ar putea merita să arunci o privire mai atentă.
„Dacă cineva doarme prea mult, mai mult de 9 ore în fiecare noapte, trebuie evaluată calitatea somnului. Dacă calitatea somnului este slabă, ar putea avea ca rezultat mai mult timp în pat. Corpul tău are nevoie de un somn profund reparator, iar dacă acest lucru nu se întâmplă în cele 8 ore recomandate, corpul tău va încerca instinctiv să prelungească perioada de somn pentru a obține calitatea somnului de care are nevoie.”, spune Michele Roberge. Michele conduce în prezent un centru de tulburări de somn din spital. Unde este specializată în tratarea pacienților cu apnee în somn.
2.Impactul asupra sănătății al somnului excesiv
Căutând să găsească „locul favorabil” de somn pentru o sănătate optimă, cercetătorii s-au ocupat recent să analizeze modul în care diferitele obiceiuri se conectează cu bunăstarea fizică și mentală. Au apărut mai multe tendințe care leagă somnul excesiv cu rate mai mari de mortalitate și boli, precum și lucruri precum depresia.
Cercetarea leagă obiceiurile de somn mai lung cu:
Tulburari cognitive
Depresie
Inflamație crescută
Durere crescută
Fertilitate afectată
Risc mai mare de obezitate
Risc mai mare de diabet
Risc mai mare de boli de inima
Risc mai mare de accident vascular cerebral
Mortalitate mai mare din toate cauzele