Ne mai despart doar câteva zile de sărbătorile pascale, astfel că, gospodinele au intrat deja în febra pregătirilor. De la listele de cumpărături și curățenie la primele bunătăți sunt deja îndeplinite în casele în care se va sărbători Paștele pe 16 aprilie. Totuși, unele pregătiri legate de această mare sărbătoare nu pot fi realizate oricum ci urmând cu strictețe anumite rânduieli bisericești. Una dintre acestea se referă la vopsirea ouălor de Paște. Acest obicei, trebuie neapărat urmat în Joia Mare. Astfel, nu vopsim sub nici o formă ouăle de Paște în Vinerea Mare. De altfel, există și alte reguli legate de această zi importantă.
Vopsim ouăle de Paște în Joia Mare
Vopsirea ouălor de Paște este în mod clar printre primele obiceiuri care ne vin în minte atunci când vorbim despre Sfintele Paști. Ouăle se vopsesc atât la țară, cât și în casele locuitorilor de la oraș dintotdeauna.
Conform rânduielii bisericești, ouăle de Paști se vopsesc neapărat în Joia Mare. Acestea amintesc de sângele căzut din Trupul Mântuitorului Iisus Hristos răstignit pe cruce pentru biruința păcatului nostru.
În necunoștință, multe persoane vopsesc ouăle de Paște în Vinerea Mare. Este considerat nepotrivit acest lucru, mai ales pentru faptul că această zi este dedicată doliului. Semnifică momentul în care Iisus a fost așezat în mormânt. Totodată, în Vinerea Mare, rânduiala spune că nu se coace. Gospodinele pot face acest lucru în restul zilelor săptămânii Patimilor.
Suntem chemați în această perioadă să ținem cont de aceste îndrumări ale credinței. Astfel, respectând rânduiala bisericească, avem parte de sărbători cu folos spiritual.
De ce vopsim ouăle roșii?
Culoarea roșie a ouălor de Paște este reprezentativă, aceasta făcând trimitere la sângele scurs din rănile lui Iisus răstignit pe cruce. Deși a devenit o modă ca ouăle să fie vopsite în diferite culori, totuși, roșul rămâne semnificativ în acest sens.