La începutul lunii decembrie, cei mai mulți oameni încep să împodobească bradul și să intre în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă. Majoritatea oamenilor nu știu când se despobobește cu adevărat bradul și care este tradiția în acest sens.

O parte dintre români aleg să nu țină bradul prea mult timp în casă fiindcă se usucă, în caz că este natural, iar alții îl țin prea mult timp pentru a menține spiritul Crăciunului prezent. Unii români ştiu că bradul de Crăciun trebuie despodobit imediat după Revelion, ceea ce este complet greşit, potrivit informaţiilor apărute în presă. Despodobirea bradului se face pe 7 sau 8 ianuarie, imediat după Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că această zi încheie sărbătorile de iarnă.

Există însă şi obiceiul ca pomul să fie desfăcut înainte de Bobotează, pentru a nu primeni nimeni casa pentru Botezul Domnului, ca simbol pentru lăsarea în urmă a anului trecut şi intrarea în noul an cu împlinire şi fără regrete.

Deși, se mai ține cont de un anumit aspect în despodobirea bradului de Crăciun. Dacă ai ales un brad natural în casă, până pe 7 ianuarie, se va usca și vor cădea acele. În acest fel, îl poți strânge mai devreme.

Pixabay

Ce faci cu bradul după Crăciun

Persoanele care au optat pentru un brad artificial, îl pot păstra într-un loc sigur până la următorul Crăciun, când se va împodobi din nou.

Situația va fi diferită dacă s-a ales un brad natural care nu poate fi păstrat o perioadă mai lungă. Poți opta pentru a-l replanta dacă ai o grădină. Dcă stai la bloc și vrei sa îl arunci, trebuie făcut într-un mod responsabil. Bradul nu se aruncă pe stradă. Trebuie dus la ghenă, unde vor fi persoane care se ocupă de ridicarea gunoiului și vor prelua bradul.

În anumite orașe s-au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați mai ușor de responsabilii de la centrele de salubrizare.