Ziua Înălțării lui Iisus Hristos cade întotdeauna într-o zi de joi și este o zi în care creștinii sărbătoresc înălțarea lui Iisus Hristos la cer, așa cum este consemnată în Biblie.
La 40 de zile după Paște este sărbătorită Înălțarea Domnului. Datorită însemnătății sale, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Când pică Înălțarea Domnului 2022
Anul acesta, Înălțarea Domnului cade pe data de 26 mai 2022. La patruzeci de zile de la ziua în care a înviat din mormânt, Isus S-a înălțat la cer. Pentru că data Paștelui variază de la an la an, sărbătoarea Înălțării se mută odată cu ea.
Aceasta cade întotdeauna în a patruzecea zi de la Paște și, pentru că Paștele cade întotdeauna într-o duminică, Ziua Înălțării cade întotdeauna într-o zi de joi; este frecvent numită „Joia Sfântă”.
Înălțarea, în credința creștină, este urcarea lui Iisus Hristos la cer în a 40-a zi după Înviere (Paștele fiind considerat prima zi).
Sărbătoarea a fost celebrată la 40 de zile după Paște atât în creștinismul oriental, cât și în cel occidental, încă din secolul al IV-lea. Înainte de această dată, Înălțarea era comemorată ca parte a celebrării coborârii Duhului Sfânt la Rusalii.
Semnificația Înălțării pentru creștini derivă din credința lor în glorificarea și exaltarea lui Iisus în urma morții și Învierii sale, precum și din tema întoarcerii sale la Dumnezeu Tatăl.
Astfel, Evanghelia după Ioan folosește atât spusele lui Iisus, cât și aparițiile sale de după Înviere pentru a indica o nouă relație între Iisus și Tatăl său și între el și urmașii săi, mai degrabă decât o simplă mutare fizică de pe pământ la cer.
Tradiții de Înălțarea Domnului
Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Așa că este important de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie.
Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri.
În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.
Sărbătoarea Înălțării Domnului este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii și din acest motiv gospodinele vopsesc ouă pentru această sărbătoare.
Conform unei superstiții vechi în această zi credincioșii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai.
Pe vremuri, pentru a fi feriți de rele și protejați de boli, oamenii purtau la brâu frunze de leuștean.
În popor se spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele.