Reclamă

Potrivit Fundației Naționale pentru Știință (NSF), 78% dintre consumatori raportează că aruncă lapte și alte produse odată ce data de pe etichetă a trecut. Cu toate acestea, data de pe laptele tău nu indică neapărat că nu mai este sigur de băut. De fapt, majoritatea lactatelor pot fi consumate cu câteva zile după data imprimată pe etichetă.

Acest articol explică ce înseamnă data de pe produsele dumneavoastră și cât timp este sigur să le consumați după data tipărită. Confuzia cu privire la etichetarea datei pe alimente reprezintă aproape 20% din risipa alimentară de consum. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu reglementează etichetarea datei produselor alimentare, cu excepția formulei pentru sugari. 

1. Când expiră alimentele și cât timp trebuie să fie consumate

Data tipărită vă poate oferi o idee despre când calitatea va începe să scadă. Cu toate acestea, nu înseamnă că alimentul dumneavoastră va expira și că va fi nesigur de consumat imediat după această dată.

  • Cel mai bine este să consumați până la ……

Această dată indică când să consumați produsul până la cea mai bună calitate.

  • A se vinde înainte de …….

Această dată poate ajuta magazinele cu gestionarea stocurilor, deoarece spune când să vândă produsul pentru a asigura cea mai bună calitate.

  • Expiră la data …..

Această dată este ultima zi în care vă puteți aștepta ca produsul să fie la calitate maximă. 

Când expiră, cu adevărat, alimentele și cât timp trebuie să fie consumate. Adevărul despre lapte și ouă
Pixabay

2. Cum vă puteți da seama dacă laptele este încă sigur de băut?

Deoarece data de pe lapte nu indică întotdeauna siguranța, cel mai bun mod de a vă da seama dacă laptele este bun de băut este să vă folosiți simțurile. Unul dintre primele semne că laptele tău a expirat este schimbarea mirosului. Laptele stricat are un miros acru distinct, care se datorează acidului lactic produs de bacterii. Alte semne de alterare includ o culoare ușor galbenă și o textură noduloasă.

3. Cât timp sunt valabile ouăle?

Ouăle proaspete vor dura cel puțin 66 de zile de la data la care sunt introduse într-o cutie. Aceasta fiind cu 3-4 săptămâni dincolo de data de „consum” ștampilată în mod normal pe cutie. Există multe lucruri de luat în considerare cu privire la siguranța ouălor.  Cea mai exactă dată de luat în considerare în cazul ouălor este data plasată pe cutia de ouă de către producător numită „data ambalajului”. Această dată specifică data juliană (ziua numerică a anului) la care au fost ambalate ouăle.

Când expiră, cu adevărat, alimentele și cât timp trebuie să fie consumate. Adevărul despre lapte și ouă
Pixabay

4. Cum să-ți dai seama dacă ouăle stricate?

Tot simțurile tale sunt de obicei cele mai fiabile instrumente pentru a-ți da seama dacă ouăle sunt bune. Uită-te la albușul. Cele mai proaspete ouă au o culoare albă tulbure până la „albul” oului și, pe măsură ce oul îmbătrânește, albușul devine mai clar (oul este încă proaspăt).

Alternativ, dacă albușul oului are o culoare roz sau irizată sau are un ușor miros de putrezit la crăpare, atunci oul s-a stricat. Există anumite riscuri pentru sănătate asociate cu ouăle stricate, precum Salmonella și E-Coli (care nu pot fi văzute).


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Educației din cadrul Universității din București. Și-a făcut debutul în presă la Substanțial.ro și este determinată să ajungă departe în acest domeniu. De mică este pasionată de scris și este curioasă de tot ce se întâmplă în lumea mondenă. Are o personalitate puternică și este mereu gata de o nouă aventură, iar visul ei este să se facă remarcată în presă. Alexandra este gata să vă pună la curent cu tot ce mișcă printre vedete!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro