Învierea Domnului sau Sfintele Paști este cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Pe cât de importantă este, pe atât de multe semnificații și simboluri are. Chiar și lumina pe care o luăm acasă după slujba de Înviere are o importanță majoră și este indicat să aflăm ce trebuie să facem cu aceasta atunci când ajungem acasă.
Majoritatea românilor nu procedează corect atunci când ajung acasă cu lumânarea de la Înviere. Mulți nu știu când este bine să fie aprinsă. Deoarece lumânarea din noaptea de Înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos. Al biruinţei Binelui asupra Răului. Și al vieţii asupra morţii, este important să știm ce să facem cu ea. Așa că iată cum vei proceda și cum trebuie să acorzi atenție acestui aspect.
Ce faci cu lumânarea pe care o duci acasă după Înviere
În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii merg la biserică pentru a primi lumina Domnului Iisus. Fiecare își pregătește o lumânare pe care o va aprinde din lumina adusă de preot. După ce oamenii și-au aprins lumânarea de pe masa Sfântului Altar, aceștia vor merge acasă cu lumânarea permanent aprinsă. Aceasta semnifică ofranda adusă lui Dumnezeu.
Deși există credința potrivit căreia se spune că este bine s-o stingi în pragul casei, acest obicei nu are de fapt o conotație religioasă. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.
Alte lucruri pe care trebuie să le faci cu lumânarea de la Înviere
De asemenea, preoții recomandă ca aceasta să nu fie aruncată, ci să se ardă în fiecare zi din săptămâna Luminată atunci când sunt făcute rugăciuni de dimineață sau seară. În plus, lumânarea mai poate fi aprinsă la locul pentru aprinderi de lumânări în biserică sau la mormintele oamenilor dragi. Există și credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea.