Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși și catolici. Data la care cade Paștele variază în fiecare an. Motivul? Aceasta este determinată de calendarul lunar iulian, utilizat de Biserica Ortodoxă, și calendarul gregorian, utilizat de Biserica Catolică.

În anul 2023, Paștele Ortodox cade pe data de 16 aprilie. Această dată este determinată prin raportarea la calendarul lunar iulian, care este întârziat cu aproximativ 13 zile față de calendarul gregorian. De asemenea, în anul 2023, Paștele Catolic cade pe data de 9 aprilie. Această dată este determinată prin raportarea la calendarul gregorian, care este utilizat în majoritatea țărilor din lume.

Deși data Paștelui variază în fiecare an, este sărbătorit întotdeauna în a doua duminică după prima lună plină din primăvară, iar în ambele Biserici este sărbătorit ca o amintire a Învierii lui Iisus Hristos.

Paștele în 2023

Sursa: Social media

Paștele Ortodox și Catolic au obiceiuri și tradiții diferite, cum ar fi pregătirea și sărbătorirea Săptămânii Patimilor și a Săptămânii Mari, precum și diferențe în ceea ce privește postul și rugăciunile.

În concluzie, Paștele Ortodox cade pe data de 16 aprilie în 2023 și Paștele Catolic cade pe data de 9 aprilie în 2023. Acestea sunt două dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând Învierea lui Isus Hristos, cu obiceiuri și tradiții diferite în cele două Biserici.

Înainte de Paște, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti:

  1. Curățați și pregătiți casa pentru sărbătoare.
  2. Cumpărați toate ingredientele necesare pentru mesele de Paște și rețetele pe care doriți să le pregătiți.
  3. Decorați casa cu flori și alte decorațiuni specifice sărbătorii.
  4. Pregătiți hainele pentru sărbătoare și asigurați-vă că aveți tot ceea ce este necesar pentru a vă îmbrăca frumos.
  5. Participă la Deniile din Săptămâna Mare

Data la care va cădea Paștele în următorii ani (valabil pentru cei care sunt ortodocși)

 2024 – 5 mai
2025– 20 aprilie
 2026 – 12 aprilie
 2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
 2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie