Ludovic Orban, prim-ministrul României, a făcut o serie de declarații joi seara cu privire la pandemia provocată de coronavirus. Acesta a intrat prin videoconferință în direct la Digi24 și a vorbit despre momentul în care va fi atins vârful crizei.

Premierul vorbește despre o revenire graduală la realitate, fiind pregătite o serie de măsuri pentru acea perioadă. Vor fi deschise în primă fază activitățile care implică riscuri mici.

„Știu că românii vor fi responsabili, că vor respecta ce am spus, am încredere că prin acest comportament corect, vom reuși să prevenim răspândirea epidemiei.

Probabil între 1 și 5 mai va exista vârful epidemiei. După aceea se va reduce numărul de îmbolnăviri. Va trebui în continuare însă să respectăm regulile și după aceea. Toate deciziile le vom lua în funcție de evoluția epidemiei.

Nu există prognoze de sută la sută. Sunt prognoze bazate pe ipoteze, dar pe de altă parte nu sunt sigure sută la sută.

Cu siguranță revenim la normalitate. Nu cred că se va putea produce dintr-o dată. Va fi gradual. De asemnea, pregătim un set de măsuri de protecție, după revenirea la normalitate.

Vom deschide acelea activități unde riscul va fi mic. Nu cred că vom putea da drumul la toate activitățile economice. Pregătim și un set de măsuri economice care să ajute economia să repornească”, a declarat Ludovic Orban.

Reluarea anuluui școlar

Premierul a vorbit în intervenția sa și despre reluarea anului școlar. „În funcție de cum evoluează dinamica infectărilor”, școlile ar putea să fie redeschise după data de 15 mai.

„Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar sau neorganizarea exemenelor de capacitate, bacalaureat. Obiectivul nostru e ca toți elevii să finalizeze anul scolar”, a adăugat premierul. El a indicat că sunt luate în considerare și varinate ca exemenele să se desfăsoare online.

Orban vorbește și despre variante alternative, în cazul în care nu este sigura reluarea completa a cursurilor. Acesta susține că se vor putea realiza activitati in efectiv redus de elevi.

„Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor sau împărțirea elevilor.

Ministrul și specialistii lucrează la diferitele variante și vom fi pregătiți pentru orice situație”, a precizat Orban.