Liderii lumii s-au întâlnit la Bruxelles, în cadrul unui summit ce a durat două zile. Prezent a fost și cancelarul Karl Nehammer, care a ridicat din nou problema migrației la granițele Schengen. Austriacul a vorbit despre ce are de gând să facă cu România, după ce ne-a blocat aderarea la spațiul de liberă trecere.

România a fost umilită de Austria, după ce ne-a blocat aderarea la Schengen în decembrie 2022. Motivul a fost valul de migranți ilegali, care ar ajunge în UE prin granițele noastre și ale Bulgariei.

Atunci, liderii europeni au condamnat decizia și au criticat dur atitudinea oficialilor de la Viena. La două luni de atunci, i-au dat dreptate și au decis să ia măsuri pentru controlul granițelor UE. Asta în timp ce extinderea Schengen cu țara noastră a rămas blocată.

Mândru că a obținut ce și-a dori de la Consiliul European, cancelarul austriac Karl Nehammer a vorbit despre România și Bulgaria. Nu pe același ton agresiv ca înainte de votul din JAI de la finele anului trecut, și aproape încurajator.

Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe. Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susține proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România., a declarat cancelarul.

Cancelarul Nehammer și ministrul Gerhard Karner, în vizită în Bulgaria

România și Austria au intrat într-un conflict diplomatic și social, după ce eșecul Schengen. Ambasadorul țării noastre la Viena a fost chemat în țară, în timp ce românii de rând au boicotat firmele austriece.

Ulterior, a avut loc „o împăcare”, după o conversație telefonică între Klaus Iohannis și omologul său austriac, Alexander Van der Bellen. Și Marcel Ciolacu, președinte PSD și viitor prim-ministru al României, l-a invitat pe cancelarul Nehammer în țară, să vadă evoluția și cum ne protejăm granițele.

Austriecii au preferat, în schimb, să facă o viziță vecinilor noștri. Karl Nehammer și Gerhard Karner au vizitat granița Bulgariei cu Turcia. Adică locul pe unde se presupune că ar trece imigranții ilegali. Aici voiau construirea unui zid, menit să asigure securitatea UE. Dar cererea a fost respinsă de oficialii europeni.