Cancelarul german Olaf Scholz a exclus opțiunea convocării alegerilor legislative anticipate în urma înfrângerii suferite de partidele coaliţiei sale de guvernare la alegerile europarlamentare, denumită în presă „coaliția perdanților”. Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 15,9% din voturi, clasându-se pe locul al doilea, înaintea social-democraţilor lui Scholz, care au înregistrat doar 13,9%.

Partidele care formează guvernul federal german, respectiv social-democraţii cancelarului Scholz, liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii conduși de ministrul de Externe Annalena Baerbock, au înregistrat scăderi importante la alegerile europarlamentare. Conform rezultatelor încă provizorii, împreună au acumulat mai puţin de o treime din voturi, Verzii fiind cei mai afectați.

Conform cotidianului Süddeutsche Zeitung, „coaliţia perdanţilor” a obţinut cele mai slabe rezultate în partea de est a Germaniei, unde în septembrie vor avea loc alegeri regionale în trei landuri.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a ajuns pe locul doi cu 15,9% din voturi, depășind social-democrații lui Scholz, care au obținut 13,9%. Scrutinul european a fost câștigat de conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată – Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care au obținut 30% din voturi, conform acelorași rezultate provizorii.

Cancelarul Scholz nu a luat în considerare varianta alegerilor anticipate, chiar dacă aceasta a fost cerută de extrema dreaptă și de liderii conservatori. „Niciun moment, nicio secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit. „Data alegerilor la termen este stabilită pentru toamna anului 2025. Este ceea ce avem în plan să facem”, a adăugat acesta.