Reclamă
Reclamă

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat marți că nu va exista „nicio victorie militară” a Rusiei și „nicio pace dictată” de președintele rus, Vladimir Putin, în războiul său împotriva Ucrainei. Afirmațiile au fost făcute la o conferință internațională la Berlin, în prezența președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Promovarea acestei conștientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveția. Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susținem dreptul internațional și Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată, atât timp cât este necesar”, a spus liderul german.

Scholz le-a cerut aliaților occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale vitale și civile. „Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniții și arme, în special pentru apărarea aeriană. Aș dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine inițiativa noastră de apărare aeriană ucraineană, cu tot ce este posibil”, a spus el, amintind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Reclamă

După invazia rusă din februarie 2022, Germania și-a abandonat poziția tradițional pacifistă și a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite.

Zelenski participă marți la Berlin la o conferință internațională pentru reconstrucția Ucrainei, care reunește reprezentanți ai guvernelor și ai sectorului privat, între care zece prim-miniștri. „Soluțiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei vor fi prioritatea noastră. Mă voi întâlni, de asemenea, cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier și cu președinta Bundestagului, Barbel Bas, și voi vizita o bază militară unde se antrenează soldații noștri”, a scris președintele ucrainean pe contul său de pe platforma X.

După Berlin, președintele ucrainean este așteptat la summitul liderilor G7 din Italia, iar apoi urmează să călătorească în Elveția sâmbătă și duminică pentru a participa la o „Conferință privind pacea în Ucraina”, care va reuni peste 90 de țări și organizații, însă nu și Rusia sau China.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro