Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit marţi că a purtat discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping despre contribuțiile pe care țările lor le pot aduce pentru a stabili o „pace dreaptă” în Ucraina. Declaraţia a fost făcută de Scholz pe platforma socială X în timpul unei întâlniri la Beijing, punctând finalul unei vizite de trei zile în China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Din delegaţia care l-a însoţit pe Scholz în această vizită făceau parte miniştri şi lideri de afaceri, subliniind importanţa relaţiei dintre cele două țări. Această întâlnire vine într-un moment în care relaţiile dintre China şi Occident sunt tensionate, în special datorită poziţiei ambigue a lui Xi Jinping faţă de conflictul din Ucraina şi apropierea sa de Rusia și președintele Vladimir Putin.

În plus, vizita cancelarului german în China are loc într-un context în care Uniunea Europeană a iniţiat anchete împotriva Chinei, acuzată că ar falsifica piaţa europeană prin inundarea acesteia cu produse la preţuri subevaluate. Scholz menţionează în postarea sa un „schimb intensiv” între guvernele Germaniei și Chinei, semnalând un dialog deschis între cele două puteri.