Austria a transmis un mesaj de ultimă oră, prin care și-a prezentat încă o dată refuzul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Mai sunt doar câteva ore până la votul care va decide intrarea României la spațiul Schengen. Austria a transmis un mesaj de ultimă oră, prin care și-a prezentat încă o dată refuzul pentru aderarea noastră.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, rămâne indiferent la eforturile oficialilor români de a convinge statele membre Schengen că țara noastră îndeplinește toate condițiile necesare aderării.

Într-o conferință susținută miercuri seară, Nehammer a declarat ferm că Austria se opune intrării României în spatiul de libera circulatie.

Și din nou, motivul invocat este valul de migranți ilegali ajunși în la granițele austriece, pentru care țara noastră ar fi vinovată.

Sunt multe probleme care trebuie discutate, migrația fiind problema principala. Lucrăm din greu pentru a ne proteja graniţele externe., a spus cancelarul austriac.

Austria ar avea „un nou calendar pentru primăvara următoare” pentru extinderea spațiului Schengen

Cât despre votul decisiv de mâine, Karl Nehammer a evitat să dea un răspuns concret. În schimb, a dat de înțeles că Austria are alte planuri pentru aderarea României la Schengen. Și mai mult decât atât, el a exclus posibilitatea ca votul pentru țara noastră să fie separat de cel pentru Bulgaria.

Cancelarul austriac a vorbit despre „un nou calendar pentru primăvara următoare”, pregătit de ministrul de externe al Austriei.

Granițele UE nu funcționează. Acestea sunt faptele. Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară., a mai adăugat Nehammer.

Aderarea României în Schengen ar putea fi votată fără Austria

Opoziția Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen ar putea însă să nu afecteze decizia finală. Conform unor surse, există posibilitatea ca, pentru prima data in istorie, Consiliul European ar putea sa treacă peste votul din JAI. Ulterior, aderarea țării noastre ar putea fi aprobată fără unanimitate de voturi.

Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla în cadrul ședinței Consiliului JAI de joi dimineață.

În ciuda poziției exprimate de cancelarul austriac, membrii COREPER au decis să păstreze pe ordinea de zi votul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

Share.