Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat luni intenția de a convoca Consiliul Național de Securitate în scopul evaluării și clarificării situației de securitate a țării, împotriva eforturilor de infiltrare ale Rusiei.

Acest apel vine în contextul în care Austria se confruntă cu provocări de securitate, evidențiate recent de arestarea unui fost ofițer de informații acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Consiliul, care include miniștri guvernamentali și reprezentanți ai partidelor politice, va avea o reuniune pe 9 aprilie pentru a aborda aceste probleme. „Trebuie să împiedicăm rețelele rusești de spionaj să ne amenințe țara prin infiltrarea sau exploatarea partidelor sau rețelelor politice”, a declarat Nehammer, subliniind preocupările cu privire la mișcarea de extremă dreaptă „FPO” și legăturile sale cu Moscova.

În centrul scenariului de spionaj se află un fost angajat al unei agenții de informații din Austria, arestat la sfârșitul lunii martie pentru suspiciuni de colaborare cu serviciile de informații ruse. Acesta este acuzat că ar fi transferat informații sensibile Rusiei, inclusiv din telefoanele unor foști oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne austriac, în 2022. Tribunalul din Viena a extins recent perioada de arestare a acestuia prin apropierea unei prelungiri de 14 zile.