Reclamă

Indiferent dacă este vorba de o canapea, un fotoliu sau un scaun, mobila tapițată aduce un plus de personalitate și valoare casei tale. Piesele de mobilă tapițate, din țesătură sau piele, oferă și creează întotdeauna impresia de confort și mai multă relaxare, motiv pentru care devin ușor preferatele noastre. Mai mult, o piesă de mobilă tapițată pare adesea legată de o identitate și de amintiri prețioase.

Canapeaua sau fotoliul, mai ales, sunt prietenii tăi și fac parte din rutina ta zilnică de relaxare după o zi grea. În jurul lor se definesc coordonatele locului în care te răsfeți cu tot felul de plăceri vinovate, de la savurarea unei băuturi relaxante, la vizionarea excesivă a emisiunilor TV, până la o ațipeală pe furate sau un somn mai lung. Cu ajutorul acestor piese de mobilă îți poți construi un cadru plăcut pentru discuțiile intime sau mesele în familie sau cu prietenii.

Din păcate, mobila tapițată pur și simplu nu poate ține pasul și poate ajunge murdară, uzată și acoperită de germeni. Îngrijirea adecvată a mobilierului este esențială pentru a-ți proteja investiția. Dacă dorești piesele tale de mobilă favorite să fie cu tine cât mai mult timp posibil, poți avea grijă de ele urmând câteva sfaturi generale.

  1. Evită lumina directă a soarelui pe canapelele și scaunele tapițate

Tapițeria ta din piele sau alte țesături fine, indiferent că este vorba de o canapea tapițată sau de niște scaune tapițate, va fi afectată de expunerea prelungită la lumina directă a soarelui. Acțiunea razelor ultraviolete din lumina soarelui deteriorează starea și durata de viață a tapițeriei.

O expunere scurtă este inofensivă, dar în general, mobila tapițată trebuie plasată în afara zonelor care primesc lumina directă a soarelui. Dacă mobilierul nu poate fi mutat într-un alt loc, pune pături sau perne pentru a-l proteja de razele soarelui.

  1. Aspiră canapelele și scaunele tapițate în mod regulat

Praful se așază pe toate lucrurile din casa ta, inclusiv tapițeria. Ori de câte ori te așezi pe o canapea tapițată, greutatea ta forțează praful să coboare mai adânc în fibrele tapițeriei. Cu perioade prelungite fără întreținere, praful acționează ca un abraziv, tăind și răzuind tapițeria la nivel microscopic, determinând astfel materialul să se uzeze mult mai repede.

De aceea, de fiecare dată când efectuezi curățarea obișnuită a casei, insistă pentru a oferi o curățare periodică cu peria aspiratorului pentru piesele de mobilă tapițată. Aspirarea mobilierului tapițat ajută la îndepărtarea și a ceea ce s-a lăsat în urmă pe el – de la părul și celulele pielii până la miile de particule microscopice care au intrat în contact de-a lungul timpului, dar și resturile ce se pot ascunde în locurile greu accesibile. Aceste depozite pot atrage petele și pot încuraja acumularea de bacterii dăunătoare care provoacă propriul set de probleme.

  1. Păstrează și citește etichetele atașate la mobilierul tapițat

Pentru piesele de mobilier nou, gen canapele sau scaune tapițate, în mod normal poate fi găsită o etichetă atașată tapițeriei. Această etichetă conține informații vitale despre țesătură (coduri), data livrării, corpul și conținutul pernei, toate acestea fiind importante pentru retapițarea sau curățarea mobilierului tapițat.

  • Codul W – Stofa poate fi curățată cu solvenți de curățare pe bază de apă.
  • Codul S – Se utilizează numai o curățare chimică sau un solvent fără apă pentru a îndepărta petele și murdăria de pe tapițerie. Utilizarea acestor substanțe chimice necesită o cameră bine ventilată și fără flăcări deschise, cum ar fi șemineele sau lumânările.
  • Codul W-S – Tapițeria poate fi curățată fie cu produse pe bază de apă, fie cu produse pe bază de solvenți.
  • Codul X – Această țesătură trebuie curățată numai prin aspirare sau de către un profesionist. Orice tip de produs de curățare a casei poate provoca pătarea și micșorarea.

E bine să nu rupi etichetele sau să le păstrezi într-un loc pentru momentele când este posibil să ai nevoie de aceste informații.

  1. Curăță imediat petele

Trebuie intervenit prompt asupra petelor, fără amânare, cu un prosop curat sau o lavetă, care să nu fie abrazivă, apă și săpun incolor. Toate substanțele cu care cureți tapițeria trebuie să fie incolore. Testează-le mai întâi într-un colț mai puțin vizibil, nu utiliza detergenți cu înălbitor și usucă locut curățat cu feonul, dinspre exterior spre interior, împiedicând astfel formarea acelor pete galbene inestetice atunci când stofa se usucă.

Șervețelele umede pentru bebeluși sunt surprinzător de eficiente pentru curățarea rapidă a tapițeriei DIY (deși ar trebui testat întotdeauna mai întâi pe o zonă discretă pentru a te asigura că nu vor deteriora materialul). Excelente pentru piele, bumbac sau poliester, aceste șervețele oferă un amestec delicat de apă și săpun, cu foarte puțină umiditate. Acționează rapid asupra picăturilor de cafea și a altor scurgeri, iar pata va fi scoasă înainte de a avea timp să se stabilească.

Pentru a ajuta la împrospătarea unei tapițerii mirositoare, presară tapițeria cu bicarbonat de sodiu uscat. Lucrează-l în țesătură cu o perie cu peri moi și lasă-l timp de cel puțin o oră (peste noapte este bine). Aspiră bicarbonatul de sodiu, praful și mirosul.

  1. Îndepărtează părul animalelor de companie de pe mobila tapițată

Dacă prietenilor tăi blănoși le place să se așeze pe canapea cu tine, încearcă aceste sfaturi pentru curățare. Pentru a îndepărta părul animalelor de companie, pune-ți o pereche de mănuși de cauciuc și trece-le peste mobilier.

De asemenea, îți poți crea propriul spray static amestecând apă și o cantitate mică de balsam de țesături. Pulverizează soluția pe piesele de mobilă tapițată și șterge părul cu o lavetă curată. Alte instrumente eficiente pentru îndepărtarea blănii din tapițerie includ perii de mobilier și aspiratoare de mână concepute pentru părul animalelor de companie.

  1. Soluții pentru pete persistente

Petele dificile pot necesita un tratament mai agresiv. Cel mai bine este să consulți un produs de curățare a tapițeriei în aceste cazuri.

  • Îndepărtarea generală a petelor de tapițerie – Începeți cu sifon și tamponează ușor cu o cârpă curată, albă. Alte două opțiuni ușoare: puțin oțet (lăsat să stea timp de aproximativ 15 minute înainte de a șterge cu apă limpede) sau o soluție de săpun ușor de vase și apă.
  • Petele de grăsime sau ulei – Se presară cu sare, se lasă să stea, apoi se tamponează cu apa și săpun. Alternativ, încearcă să freci cu alcoolul în loc de sare.
  • Petele de cafea – Șterge într-un amestec de părți egale apă și oțet cu puțin detergent de vase.
  • Petele de creion – Freacă ușor într-un tampon de pastă de dinți fără gel, apoi clătește cu apă limpede.
  • Petele de sânge – Șterge cu peroxid de hidrogen, apoi apă.
  • Petele de vin roșu – Se presară cu sare. Șterge cu peroxid de hidrogen sau suc de lămâie, apoi clătește prin ștergere cu apă.
  1. Investește în produse de protecție împotriva petelor pentru tapițerie

Varietatea țesăturilor de tapițerie este vastă și fiecare necesită diferite tipuri de îngrijire și curățare pentru rezultate optime. De exemplu, unele substanțe chimice dure pot fi prea mult pe celelalte tipuri, cum ar fi mătasea sau pielea. Acestea ar putea provoca decolorarea, mai degrabă decât îndepărtarea murdăriei de pe canapea! Pentru a evita consecințele dezastruoase care te implică atât pe tine, cât și mobilierul tău valoros, lasă curățarea tapițeriei profesioniștilor.

Cea mai bună și sigură metodă de protejare pentru orice scaune tapițate sau pentru o canapea tapițată, este asigurarea unor huse, în special la mobila cu tapițerie textilă, care să o acopere și să ferească tapițeria. Praful va fi mult mai ușor de curățat, iar petele accidentale au șansa să nu afecteze direct tapițeria mobilei.

Husa poate fi scoasă, scuturată și spălată la perioade relativ scurte de timp și astfel se împrospătează aspectul general al unei mobile tapițate. Îngrijirea mobilierului tapițat, a canapelelor și a scaunelor nu trebuie să fie o corvoadă și nu trebuie să fie complicată. Asigură-te că urmezi sfaturile recomandate pentru a profita la maximum de mobila tapițată pe care o iubești.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro