Canada se pregătește pentru o posibilă creștere a numărului de migranți către granița de sud, anunțată în contextul în care fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a reafirmat planul de a realiza o deportare masivă a aproximativ 11 milioane de persoane fără acte. Aceste intenții au fost confirmate de Trump într-un interviu acordat NBC News, unde a precizat că va începe procedurile pentru deportare.
În această situație, autoritățile canadiene și-au intensificat pregătirile pentru a face față interacțiunilor crescute la punctele de trecere a frontierei. Reprezentanți ai poliției federale canadiene au declarat că dispun de „instrumentele și perspicacitatea” necesare pentru a gestiona un aflux crescut, chiar și în scenariul în care sute de persoane ar încerca să treacă zilnic granița.
Dacă migranții care traversează granița cer azil în Canada, potrivit legislației, aceștia nu pot fi trimiși înapoi în SUA, iar cererile lor vor fi prelucrate printr-un sistem care gestionează până la 250.000 de cazuri. Procesarea unei cereri durează în medie 44 de luni.
Experții și autoritățile își exprimă îngrijorarea că, odată cu potențiala închidere a punctelor oficiale de trecere, familii disperate ar putea recurge la rute periculoase. În trecut, astfel de călătorii au avut consecințe tragice, cum a fost cazul din ianuarie 2022, când o familie de patru persoane a murit din cauza condițiilor meteorologice severe în timp ce încerca să treacă din Canada în Statele Unite.
În 2023, Canada și SUA au extins acordul privind țările terțe sigure pentru a include întreaga graniță terestră, fapt ce a condus la închiderea unor puncte de trecere neoficiale, cum ar fi Roxham Road, utilizat anterior de mulți refugiați pentru a ajunge în condiții mai sigure pe teritoriul canadian.
Aceste pregătiri vin în contextul în care, în trecut, inclusiv în primul mandat al lui Trump, zeci de mii de migranți, în special din Haiti, au traversat granița către Canada după ce statutul lor de protecție temporară a fost revocat în Statele Unite.