Aparatul de zbor 737 MAX al Boeing a fost ținut la sol din luna martie 2019, modelul acesta făcând peste sute de morți în urma a două accident, dar cu toate acestea, Canada a autorizat 160 de zboruri pentru el, dar fără pasageri, a dezvăluit luni postul public de televiziune CBC.
Aeronavele 737 MAX au avut interdicție la zbor după accidentele din Indonezia şi Etiopia, în care și-au pierdut viața 346 de persoane.
Datele obținute prin satelit de CBC arată că avionul companiei canadiene a început din nou să zboare în ultimele luni, „câteodată de mai multe ori pe săptămână”.
Ministrul Transporturilor din Canada a autorizat aceste curse și spune că a făcut acest lucru „pentru a deplasa avioanele spre diverse locuri în scopul mentenanţei şi depozitării sau pentru a le permite unor piloţi comandanţi de bord să îşi păstreze instruirea la zi”.
„Niciun pasager nu s-a aflat la bordul” acestor zboruri, a precizat el.
Chris Moore, a cărei fiică de 24 de ani a murit în urma unui accident cu acest tip de aparat de zbor spune pentru cei de la CBC că „E ca şi cum ai primi o palmă” după ce copilul său a decedat „din cauza acestei avion, iar ei se pregătesc totuşi pentru ziua când (aparatul de zbor) nu va mai fi imobilizat”.
Primul accident al aeronavei s-a produs pe 29 octombrie 2018 în urma căruia au fost declarați 189 de morți, iar al doilea s-a produs pe 10 martie 2019, unde alte 157 de persoane au decedat.
După acest ultim accident, Canada a decis să închidă spațiul aerian pentru 737 MAX, cel mai nou model de avion al constructorului american, evaluarea arătând că ambele accidente s-au produs din cauza sistemului anti-blocare MCAS.
Ultimele 10 luni au adus o gaură financiară de aproximativ 9,2 miliarde de dolari pentru aeronava 737 MAX creată de Boeing, iar construcția este temporar suspendată.
La sfârşitul lunii ianuarie, noul şef al companiei, David Calhoun, a spus că producţia de 737 MAX ar urma să fie „relansată” până în luna iunie.