Reclamă
Reclamă

Campionatul European de fotbal debutează vineri, la Munchen, cu meciul dintre Germania și Scoția din Grupa A, programat la ora 22:00. Partida va fi arbitrată de francezul Clement Turpin.

Ceremonia de deschidere va fi marcată de un omagiu adus regretatului Franz Beckenbauer, simbol al fotbalului german. Cei doi căpitani ai Germaniei care au câștigat Campionatul European UEFA, Bernard Dietz (1980) și Jürgen Klinsmann (1996), vor fi însoțiți de soția lui Beckenbauer, Heidi, în timp ce vor aduce pe teren Cupa Henri Delaunay, trofeul ce va fi înmânat câștigătorilor după finala de la Berlin, din 14 iulie. Beckenbauer a fost căpitanul Germaniei de Vest la Campionatul European din 1972 și la Cupa Mondială FIFA din 1974, iar ulterior a condus Germania de Vest la Cupa Mondială FIFA din 1990 ca antrenor.

Franz Beckenbauer, laureat al Premiului Președintelui UEFA în 2013, a încetat din viață în ianuarie, la vârsta de 78 de ani. Ceremonia de deschidere va include și un spectacol artistic de aproximativ 30 de minute.

Reclamă

România participă în Grupa E, alături de Ucraina, Belgia și Slovacia, marcând a șasea prezență la Campionatul European. România va fi reprezentată și de o brigadă de arbitri formată din Istvan Kovacs (arbitru de centru), Vasile Marinescu, Ovidiu Artene (arbitri asistenți) și Cătălin Popa (arbitru VAR).

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, iar primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei. În caz de egalitate, echipele vor fi departajate conform numărului de puncte, golaveraj și numărul de goluri înscrise în confruntările directe.

UEFA a permis cinci înlocuiri de fiecare echipă per meci, cu o a șasea în caz de prelungiri. De asemenea, selecționerii pot convoca 26 de jucători în loc de 23.

UEFA va distribui 331 de milioane de euro celor 24 de echipe participante, începând de la 9,25 milioane de euro pentru prezența în grupe și până la 28,25 milioane de euro pentru câștigătoarea trofeului. Bonusuri sunt oferite și pentru victoriile în grupe, calificările în optimi, sferturi de finală și semifinale, cât și pentru finală.

Germania și Scoția s-au întâlnit de 17 ori, cu Germania având 8 victorii. Ultimul succes al scoțienilor datează de acum 25 de ani. La ultimul lor duel, Germania s-a impus cu 3-2 în preliminariile EURO 2016.

În grupa A se află și echipele Ungariei și Elveției. Echipele probabile pentru meciul de deschidere sunt Germania: Neuer – Kimmich, Tah, Rudiger, Mittelstaedt – Andrich, Kroos – Musiala, Gundogan (căpitan), Wirtz – Havertz. Selecționer: Julian Nagelsmann. Scoția: Gunn – Porteous, Hendry, Tierney – Ralston, A. Robertson (căpitan) – McGinn, McTominay, McGregor, Christie – Che Adams. Selecționer: Steve Clark.

Programul următoarelor meciuri include Ungaria contra Elveției, Spania contra Croației și Italia contra Albaniei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro