Campionatul European de fotbal EURO 2024 începe astăzi în Germania. Timp de o lună, 24 de echipe, inclusiv România, vor concura pentru titlul european. În total, vor fi 51 de meciuri pe stadioane cu capacități cuprinse între 42.000 și 70.000 de locuri, în 10 orașe germane. 2,7 milioane de bilete au fost puse în vânzare, iar la aceste meciuri sunt așteptați 71.000 de fani și suporteri ai echipelor participante.
Este primul Campionat European organizat în Germania reunificată, ediția anterioară din 1988 fiind găzduită de fosta Germanie de Vest. Evenimentul va atrage zeci de mii de oameni zilnic în marile orașe germane și va fi urmărit de milioane de telespectatori din întreaga lume, devenind astfel o „țintă atractivă” pentru agitatori sau teroriști, conform unui material publicat de Deutsche Welle.
„Toată lumea va fi cu ochii pe Germania în perioada desfășurării campionatului european. Asta înseamnă că și adversarii noștri vor încerca să facă orice posibil pentru a perturba acest turneu”, a declarat pentru DW Hans-Jakob Schindler, reprezentant al Proiectului de Combatere a Extremismului.
Teama de un posibil atentat terorist a crescut mai ales după atacul de la centrul comercial din Moscova de anul trecut, unde au murit peste 140 de persoane. Gruparea teroristă ISIS ar putea viza și Campionatul European, conform unui articol dintr-o publicație de propagandă a ISIS.
Imaginile publicate înaintea meciului de deschidere arată polițiști înarmați, echipe speciale de „vânători de dronă” și lunetiși pe acoperișurile clădirilor din apropierea stadioanelor. „De regulă, nu-ți faci reclamă când vrei să organizezi un atac complex”, a spus Schneider. „Ce se încearcă mai degrabă este să stresezi forțele de securitate prezente în anumite locații și să speri astfel că vei reuși să motivezi un atacator individual să opereze de unul singur”, a adăugat expertul german în securitate.
Cea mai mare grijă a forțelor de poliție și de securitate germane la EURO 2024 o reprezintă riscul unui atac declanșat de un așa-numit „lup singuratic”. Un astfel de atac a avut loc în 2016 în Berlin, când un susținător ISIS a intrat cu un camion în mulțime la un târg de Crăciun. De asemenea, în Mannheim, un bărbat a atacat recent cu cuțitul mai multe persoane aflate în piața centrală a orașului.
Aceste tipuri de atacuri sunt cel mai greu de prevenit sau depistat. Din acest motiv, accesul la stadioanele unde se vor desfășura meciurile se va face prin parcurgerea mai multor nivele de securitate: doar cei cu bilete sau acreditări valabile vor putea intra, fiind efectuate și controale corporale și ale genților/rucsacurilor participanților.
O provocare mai dificilă o reprezintă așa-numitele „fan zone”-uri, locuri destinate fanilor care atrag mari mulțimi de oameni. Autoritățile estimează că până la 12 milioane de oameni se vor afla în aceste zone situate în afara stadioanelor, unde vor fi 2,7 milioane de spectatori pe parcursul întregului turneu. „E clar că aceste zone sunt ținte ușoare pentru teroriști”, a spus Schneider, subliniind că aceste „fan zone”-uri trebuie să fie la un nivel de securitate ridicat și tratate cu aceeași prioritate precum stadioanele.
„Securitatea Campionatului European care se desfășoară în țara noastră e o prioritate”, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. „Acolo unde vor fi grupuri mari de suporteri, va fi și multă poliție”.
Războiul dintre Rusia și Ucraina adaugă o problemă suplimentară acestui campionat. Ucraina este calificată și se va întâlni cu România în primul meci al grupei E, programat luni, 17 noiembrie, la ora 16.00. Rusia este suspendată de UEFA. Participarea Ucrainei complică sistemul de securitate gândit pentru EURO 2024, conform organizatorilor.
„Ne vom confrunta cu o cantitate enormă de propagandă rusă îndreptată împotriva Ucrainei”, a spus Schindler. „Ne așteptăm la demonstrații de protest în locurile unde va fi cazată echipa Ucrainei”.
Organizatorii se așteaptă inclusiv la atacuri cibernetice. „Evident, domeniul cyber reprezintă un pericol. A devenit deja o zonă activă de război”, a spus oficialul german. „Va merge Rusia până acolo încât să organizeze acțiuni violente? Sunt convins că nu i-ar deranja dacă altcineva ar face-o în locul lor. Dar nu sunt sigur dacă au ajuns în punctul în care ar încerca să instige la violență în Germania”.