Reclamă
Reclamă

A început campania electorală pentru alegerile legislative anticipate în Franța, anunțate de președintele Emmanuel Macron după succesul istoric al extremei drepte la alegerile europene de duminică.

Timp de trei săptămâni, scena politică franceză va fi marcată de această campanie, cu prima rundă de alegeri programată pentru 30 iunie și a doua rundă pe 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august), conform Agerpres.

Macron a justificat decizia sa prin necesitatea de a confrunta „ascensiunea naționaliștilor” și de a „reda francezilor alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot”, anunțând dizolvarea Adunării Naționale, camera inferioară a Parlamentului.

Reclamă

„Am încredere în capacitatea poporului francez de a face cea mai corectă alegere pentru ei înșiși și pentru generațiile viitoare. Singura mea ambiție este să fiu de folos țării noastre pe care o iubesc atât de mult”, a spus Macron, într-un mesaj postat luni pe rețeaua socială X.

Experta în sondaje Celine Bracq, director general al institutului Odoxa, subliniază că măsura este un „pariu riscant” într-un moment în care există o dorință puternică din partea francezilor de a-l sancționa pe președinte.

În alegerile europene, lista Adunării Naționale (RN, extrema dreaptă), condusă de Jordan Bardella, a obținut 32% din voturi, depășind cu mult candidata macronistă Valerie Hayer (14,5%) și lista socialistului Raphael Glucksmann (14%).

Istoricul Jean Garrigues consideră că dizolvarea legislativului reprezintă un „pariu extrem de riscant”, chiar dacă „comportamentele de vot vor fi diferite între alegerile legislative și cele europene”.

„Aceste alegeri îi vor pune pe francezi în fața unui fapt împlinit: vor ei oare un guvern RN?” a explicat el.

Marine Le Pen, lidera de extremă dreaptă, a declarat duminică că RN este „gata să exercite puterea”, înaintea unei reuniuni a biroului executiv cu Jordan Bardella, într-un format care imitase un consiliu de miniștri.

În paralel, Macron și-a reunit guvernul duminică seara și urmează să se deplaseze luni în centrul țării pentru a participa la o serie de ceremonii. El a promis că va vorbi în această săptămână pentru a prezenta „orientarea” pe care o consideră „corectă pentru națiune”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro