Conform unui raport publicat de grupul de reflecție german CeMAS, Rusia ar derula o campanie de dezinformare pentru a sprijini Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreaptă, cu scopul de a destabiliza partidele tradiționale înaintea alegerilor din 23 februarie. Acest think-tank a identificat sute de postări în limba germană pe platforma X, reflectând modelul de dezinformare rusesc cunoscut sub numele de Doppelgaenger, denunțat anterior de autoritățile din Germania, SUA și Franța.
Campania ar fi început după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, încercând să reducă sprijinul occidental pentru Kiev prin diseminarea de linkuri către pagini false ale unor publicații occidentale, se arată într-un raport al Ministerului german de Externe publicat anul trecut. Kremlinul neagă în mod constant implicarea în astfel de campanii de dezinformare.
Recent, postările în limba germană pe platforma X au criticat Partidul Verzilor pentru problemele economice ale Germaniei, l-au atacat pe cancelarul Olaf Scholz pentru poziția sa pro-Ucraina și i-au etichetat pe conservatori ca fiind nesiguri. În schimb, Au susținut AfD, a observat raportul CeMAS. Aceste postări, promovate de rețele de conturi false, au atras peste 2,8 milioane de vizualizări.
Raportul apare cu doar o lună înainte ca opoziția conservatoare să fie așteptată să câștige alegerile. Cu toate acestea, AfD, situat pe locul doi în sondaje, ar putea influența semnificativ formarea guvernului dacă reușește să obțină o pondere suficientă pentru a bloca deciziile în parlament.
Alice Weidel, candidata AfD la cancelarie, a beneficiat recent de sprijinul lui Elon Musk, patronul platformei X, care i-a oferit o sesiune de discuție directă pe platforma sa. Un sondaj recent realizat de institutul INSA indică o creștere a popularității AfD la 21%, mult mai mult față de alegerile anterioare din 2021. Conservatorii sunt creditați cu 29%, social-democrații lui Scholz cu 16%, iar Verzii cu 13%.
Agenția germană de informații interne, BfV, a înființat deja un grup operativ pentru a combate eventualele încercări de ingerință ale unor state străine în alegerile federale programate. Germania, un susținător major al Ucrainei împotriva invaziei rusești, a observat o intensificare a agresivității din partea Kremlinului, atât față de Germania, cât și față de alți parteneri ai Ucrainei.