Reclamă

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din România începe vineri la ora 00:00 și se va încheia pe 23 noiembrie la ora 7:00. Primul tur de scrutin este programat pentru 24 noiembrie, iar al doilea pentru 8 decembrie.

Alegătorii români vor putea alege dintre cei 14 candidați înscriși în cursă, incluzând 10 candidați propuși de partide politice și de o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și 4 candidați independenți, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit prin tragere la sorți, pe 10 octombrie, ordinea în care candidații vor apărea pe buletinele de vot. De asemenea, BEC a impus anumite reguli pentru desfășurarea campaniei electorale.

Aceste reguli interzic promisiunile sau oferirea de beneficii și recompense pentru participarea la vot. De asemenea, integritatea materialelor de propagandă electorală trebuie asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau, acolo unde nu există poliție locală, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne.

Panourile electorale vor fi asigurate pentru toți candidații, iar fiecare dintre aceștia poate afișa un singur afiș electoral pe un panou. Este interzisă utilizarea unor afişe care folosesc culorile drapelului României sau al altor state.

Vehiculele cu sloganuri sau imagini ale candidaților, organizarea spectacolelor, utilizarea de bannere și alte materiale nepermise de Legea nr. 334/2006 sunt interzise în scopuri electorale. Este de asemenea interzisă propaganda electorală după încheierea campaniei, care include distribuirea de materiale sau difuzarea de mesaje electorale.

După încheierea campaniei, nu vor fi considerate propagandă acțiunile care au fost începute și nu fac obiectul unei promovări plătite. Acestea includ conținutul online publicat pe durata campaniei electorale referitor la alegerile prezidențiale.

Considerate separat sunt alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, propagarea electorală pentru acestea nefiind interpretată ca o continuare a propagandei electorale prezidențiale dacă este realizată după terminarea campaniei pentru președinția României. Biroul Electoral Central a clarificat că nicio acțiune de propagandă electorală nu poate avea loc în perioada dintre încheierea campaniei și încheierea procesului de votare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro