Reclamă

În 1957, orașul Glasgow a inițiat o campanie masivă de testare pentru a combate cea mai mare rată a mortalității cauzate de tuberculoză din Europa. Peste 700.000 de locuitori au fost chemați să participe la programul „Radiografie acum”, ca urmare a unei mobilizări impresionante din partea a 12.000 de voluntari. Aceștia au reușit să implice aproape trei sferturi din populația orașului, oferind diverse stimulente, de la frigidere, televizoare și mașini de spălat, până la țigări, pui și ciocolată, pentru a încuraja participarea.

Descrisă drept „un asalt masiv” asupra crizei de sănătate publică din Glasgow, afectată grav de sărăcia postbelică, campania din 1957 a permis identificarea și tratarea la timp a 2.369 de bolnavi de TBC. Un studiu recent al Universității din Glasgow a relevat impactul profund al acestei inițiative: alte aproximativ 4.600 de cazuri au fost prevenite în anii ce au urmat datorită stopării răspândirii bolii.

Profesorul Peter MacPherson, implicat în cercetare, a exprimat speranța că lecțiile învățate atunci vor ajuta la eradicarea tuberculozei la nivel mondial, o boală care încă ucide anual peste 1,2 milioane de oameni. El a subliniat importanța acestui program de testare în masă, considerat unic prin amploarea și eficiența sa, accentuând rolul remarcabil al voluntarilor care au mers din ușă în ușă pentru a convinge oameni să participe.

Campania a fost promovată intens, incluzând mașini cu difuzoare, tramvaie iluminate, avioane cu bannere și melodii speciale difuzate la meciurile de fotbal, toate contribuind la conștientizarea importanței participării la program.

Deși unele premii, precum țigările, nu ar mai fi încadrate astăzi ca fiind sănătoase, MacPherson a subliniat că amploarea efortului colectiv pentru sănătatea publică a fost de neimaginat în acele vremuri. În prezent, regiunile cele mai afectate de tuberculoză sunt în Africa, Asia și America de Sud, iar această abordare pionieră este considerată un model de urmat pentru combaterea epidemiilor.

Organizația Mondială a Sănătății estmează că aproximativ 11 milioane de oameni au fost afectați de tuberculoză anul trecut, dintre care peste 1 milion au murit. Simptomele similare cu cele ale Covid-19 înseamnă că este crucial ca măsurile istorice de combatere ca cele din Glasgow să fie integrate în strategiile actuale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro