Reclamă
Reclamă

Robert Ben Rhoades, un șofer de tir cunoscut drept „Ucigașul din benzinărie”, a răpit, torturat, violat și ucis în jur de 50 de femei și fete timp de 15 ani, folosind o cameră de tortură construită în spatele tirului său. Printre victimele sale se numără și Regina Walters, o fată de 14 ani, ultima fotografie cu ea prezentându-o într-o stare de teroare, înainte de a fi ucisă prin sugrumare.

Acest caz șocant nu este, însă, unul izolat. Figliuzzi, autorul cărții „Long Haul: Hunting the Highway Serial Killers” și fost director adjunct al FBI, estimează că în preajma marilor autostrăzi americane au avut loc cel puțin 850 de crime în ultimii zeci de ani, dintre care peste 200 rămân nerezolvate. Agenția are o listă cu aproximativ 450 de suspecți, cei mai mulți fiind camionagii de cursă lungă.

Conform statisticilor, 25 de camionagii de cursă lungă sunt condamnați pentru comiterea mai multor crime în SUA, iar numărul acestor omoruri, deși în scădere față de anii ’90 și 2000, rămâne îngrijorător. Victimele sunt adesea prostituate, care sunt racolate în parcările de la marginea autostrăzii, agresate sexual și ucise într-un alt stat și apoi aruncate în altă parte.

Reclamă

FBI a fost nevoit să deschidă o unitate specială – Highway Serial Killings Initiative (HSK). „Conducem pe autostrăzile noastre în fiecare zi. Aceste camioane sunt lângă noi, până la 40 de tone de oțel și fier,” a spus Figliuzzi. „Pentru mulți oameni este un mister.”

Transportul cu tirul este vital pentru economia americană, generând anul trecut venituri de 850 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, meseria de camionagiu este foarte obositoare și solitară, adeseori afectând sănătatea șoferilor. Un sondaj arată că 10% dintre camionagii beau alcool zilnic, 20% consumă mai mult de cinci băuturi consecutiv și 44% suferă de simptome de depresie.

Figliuzzi sugerează că meseria de șofer de cursă lungă prezintă condițiile potrivite pentru cei care vor să comită infracțiuni, dar cauzele sunt complexe. „Există ceva în anii de expunere la condusul camionului care provoacă depresie clinică – viață foarte sedentară, alimentație foarte proastă,” a adăugat el.

De asemenea, Figliuzzi a intervievat femei supraviețuitoare ale unor atacuri violente comise de camionagii, descoperind asemănări precum traume la vârste fragede și probleme familiale grave. Ca măsuri de prevenție, el propune îmbunătățirea procesului de angajare în companiile de transport, oferirea de mai mult timp de odihnă pentru șoferi și echiparea tuturor camioanelor cu dispozitive de urmărire prin GPS.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro