ANPC reînceput controalele în multe centre de îngrijire a vârstnicilor, unde s-au descoperit zeci de nereguli. Inspectorilor prezenți nu le-au venit să creadă în momentul în care au aflat în ce condiții trăiesc, de fapt, bătrânii care sunt nevoiți să apeleze la îngrijirea de specialitate.
Problemele descoperite nu păreau a fi de câteva zile, ba din contră, acestea ar fi reprezentat o normalitate pentru multe persoane. Vicepreședintele ANPC, Sebastian Hotca, a ținut să își arate dezgustul cu privire la condițiile inumane în care sunt ținuți bătrânii din peste 53 de unități din întreaga țară.
„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârstă şi felul în care acestea sunt «îngrijite» în căminele destinate vârstnicilor”, ar fi explicat Sebastian Hotca.
Ce nereguli au descoperit inspectorii ANPC
Cu siguranță inspectorii ANPC nu au putut trece peste neregulile pe care le-au descoperit în momentul în care au trecut pragul mai multor unități din toate județele României. Spațiul prea mic de cazare sau produsele fără dată de expirare sunt numai două dintre neregulile comune care au fost descoperite.
În bucătăriile în care ar fi trebuit să se pregătească mâncarea pentru toate sufletele aflate în clădirile respective au fost găsite multe alimente care nu mai puteau fi folosite. Mizeria de nedescris, ustensilele vechi și pline de mizerie și locurile de depozitare urât mirositoare i-au oripilat pe toți cei prezenți.
Chiar dacă unele centre pentru bătrâni au fost închise, inspectorii ANPC caută acum cea mai bună variantă pentru a le oferi acestora o mână de ajutor până când administratorii vor putea să își desfășoare din nou activitatea.
Alte nereguli descoperite:
- lipsa mobilierului necesar fiecărei persoane;
- folosirea unor saltele de pat rupte sau murdare;
- produse alimentare depozitate necorespunzător;
- coșuri de gunoi și tomberoane amplasate în zona în care se pregătește mâncarea;
- utilizarea veselei din plastic sau din ceramică, ciobite, şi a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic, neprofesionale, precum şi a veselei smălţuite cu ciobituri în exces.
Într-un comunicat oficial, ANPC a anunțat că a desfășurat mai multe acțiuni în județele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.