Reclamă

Polițiștii din România vor utiliza imagini surprinse de camerele de viteză pentru a sancționa șoferii care depășesc limita legală, explică Bogdan Oproiu, comisar adjunct la Direcția Rutieră. Sistemul de supraveghere a fost deja implementat pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe sectorul cunoscut sub numele de ‘Drumul morții’, DN2.

Oproiu detaliază faptul că aceste camere sunt amplasate la loc vizibil, în afara părții carosabile, și funcționează automat pentru a înregistra toate vehiculele care depășesc limita de viteză permisă. ‘Toate înregistrările sunt verificate de colegii mei din Centrul de Management al Traficului. Proprietarii vehiculelor sunt notificați pentru a ne comunica identitatea șoferului,’ a explicat comisarul adjunct.

După confirmarea identității șoferului, polițiștii întocmesc procesul verbal de contravenție, care este trimis direct conducătorului auto. Raza efectivă de acțiune a radarelor este de până la 1.200 de metri, însă în majoritatea timpului acestea sunt setate să funcționeze la distanțe între 70 și 500 de metri pentru a obține imagini clare.

Imaginile captate au o calitate HD și sunt validate de polițiști pentru a se asigura de claritatea asupra conducătorului auto. Oproiu a menționat că „imaginile sunt comparate cu baza de date și, dacă există o corelație, se întocmește procesul verbal.”

În cazul în care amenda este contestată, imaginile nu sunt trimise acasă, ci sunt puse la dispoziția instanțelor de judecată pentru verificare ulterioară. „Imaginile pe care le prelucrăm corespund și sunt utilizate în instanță dacă persoana sancționată contestă contravenția,” a adăugat Oproiu.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro