Reclamă
Reclamă

O vacanță plină de bucurii s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie, care a descoperit că a fost înregistrată pe ascuns în timp ce se dezbrăca într-o locuință închiriată. Imaginile ei au ajuns pe calculatorul unui prădător sexual, care și-a spionat oaspeții timp de ani de zile. Acest caz nu este izolat, iar una dintre cele mai mari companii de închiriere de locuințe pe termen scurt din lume, Airbnb, este acuzată că nu face suficient pentru a-și proteja clienții, conform unei investigații CNN.

Mii de imagini au fost recuperate de poliție de la proprietarii de locuințe închiriate pe termen scurt pe platforma Airbnb. Camerele ascunse în dormitoare și băi îi arată pe oaspeți în momente intime – în timp ce își schimbă hainele, își petrec timpul cu copiii sau fac sex.

Zeci de clienți au descoperit dispozitive de supraveghere în camerele pe care le-au închiriat sau au fost anunțați de poliție că au fost înregistrați pe ascuns. Victimele trăiesc cu teama că momentele intime vor ajunge pe internet. „Ăsta nu este numărul meu de securitate socială sau adresa de e-mail. Ăsta este corpul meu dezbrăcat”, a declarat o femeie înregistrată fără voia ei într-o cabană din Texas.

Reclamă

Un angajat Airbnb a dezvăluit că, în cazul unei plângeri privind camere ascunse, compania nu alertează de obicei poliția, nici măcar dacă sunt implicați copii. În schimb, compania contactează gazda pentru a desfășura anchete interne, o decizie ce ar putea afecta investigațiile poliției, oferindu-le suspecților timp să distrugă probele.

Airbnb nu descalifică automat utilizatorii cu antecedente penale grave, inclusiv criminali, teroriști sau agresori sexuali. Fondatorii companiei, Brian Chesky și colegul său de cameră, au început afacerea în 2007. În prezent, Airbnb valorează 47 de miliarde de dolari și își depășește competitorii Marriott și Hyatt în valoarea totală a acțiunilor.

Spre deosebire de hoteluri, Airbnb nu controlează proprietățile promovate și nu angajează personal de pază, recepționeri sau oameni pentru curățenie, responsabilități care cad pe umerii gazdelor. În timp ce hotelurile pot fi trase la răspundere pentru vătămările oaspeților, Airbnb de multe ori nu se expune acestor riscuri.

Industria de miliarde de dolari a închirierilor pe termen scurt, prezentată ca facilitând apropierea între oameni și oferind spații private, s-a confruntat și cu probleme majore. Cazurile de violențe, prostituție și decese ale oaspeților au atras atenția publicului.

Chloe LeBrument a descoperit o cameră ascunsă într-un încărcător din dormitorul locuinței închiriate prin Airbnb în Londra, Ontario. Gazda a fost condamnată pentru voyeurism după ce LeBrument a raportat descoperirea.

Investigația CNN a analizat procese și anchete ale poliției din SUA, implicând cel puțin 75 de victime. Airbnb răspunde rapid plângerilor, soluționându-le în afara instanței. Un bărbat a acceptat o ofertă financiară de la Airbnb după ce a fost înregistrat făcând sex cu soția sa, dar s-a simțit „murdar” semnând acordul de confidențialitate.

David Wyzynajtys a descoperit o cameră ascunsă în cabana închiriată prin Airbnb în Comfort, Texas. Poliția a descoperit peste 2000 de imagini cu peste 30 de oaspeți filmați pe ascuns, inclusiv copii, după percheziționarea proprietății.

Multe victime au fost surprinse în timp ce se dezbrăcau sau făceau sex în locuințe închiriate prin Airbnb sau Vrbo. În timp ce UE a introdus noi reguli pentru această industrie, în SUA nu există măsuri similare.

În 2019, la mai puțin de 32 de kilometri de sediul Airbnb din San Francisco, o petrecere de Halloween s-a soldat cu moartea a cinci persoane într-o locuință închiriată. Cazul rămâne nerezolvat.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro