Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbăta aceasta pentru aprobarea unui pachet substantial de asistență destinat Ucrainei, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, un demers salutat atât de șeful NATO, Jens Stoltenberg, cât și de președintele Consiliului European, Charles Michel. Acest pachet de ajutor, care vizează sprijinul în conflictul cu Rusia, urmează să fie aprobat și de Senat, unde un prim vot este programat pentru marți.

„Salut adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina folosește arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord“, a declarat Jens Stoltenberg pe platforma X.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a evidențiat importanța mesajului transmis prin acest vot, afirmând: „Salut votul Camerei Reprezentanţilor din SUA care aprobă mult aşteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate şi în Carta Naţiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său“.

Asistența militară și economică vine după luni de negocieri intense și este văzută ca un efort bipartizan de sprijin pentru Ucraina în conflictul său îndelungat cu Rusia. Următorul pas pentru implementarea efectivă a acestui pachet de ajutor este aprobarea din partea Senatului SUA, proces care este așteptat să înceapă în curând.