Camera Reprezentanților din Statele Unite a dat undă verde unui pachet de ajutor destinat Ucrainei, evaluat la aproximativ 60 de miliarde de dolari, care acum așteaptă adoptarea de către Senat și semnătura președintelui pentru a fi pus în aplicare. Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), acest nou ajutor va avea impact asupra conflictului din Ucraina doar după câteva săptămâni, date fiind cerințele legislative și logistice implicate.

În acest interval, se anticipează că forțele rusești vor intensifica operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone, pentru a profita de lipsa temporară de resurse militare din partea Ucrainei. ISW sugerează că această perioadă ar putea permite forțelor ruse să înregistreze progrese operaționale, în special în zonele unde apărarea ucraineană este percepută ca fiind instabilă.

Situația pe frontul ucrainean este de așteptat să se îmbunătățească semnificativ până în iunie 2024, chiar dacă asistența americană întârzie să ajungă pe linia frontului. Această îmbunătățire ar putea determina comandamentul militar rus să reconsidere planurile sale pentru o operațiune ofensivă de amploare prevăzută pentru acea perioadă, spune ISW.