Reclamă
Reclamă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care obligă vânzătorii din unităţile comerciale şi personalul localurilor publice să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor. În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, se arată în proiectul de lege.

Reclamă

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Această măsură are ca scop reducerea accesului minorilor la produse care le pot afecta grav sănătatea, în special prin prevenirea achiziționării de către cei sub 18 ani. De asemenea, se intenționează o descurajare a comercianților care ignoră vârsta celor cărora le vând astfel de produse.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro