Camera Deputaților a adoptat un proiect care aduce noi reglementări privind condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal. Astfel, obținerea unui atestat va necesita absolvența studiilor liceale sau a învățământului profesional. Pe de altă parte, asistenții maternali se vor pensiona conform Codului muncii, renunțându-se la posibilitatea de a continua activitatea și după vârsta de pensionare. Proiectul de lege urmează să fie promulgat.
Adoptat decizional de către deputați miercuri, proiectul aprobă Ordonanța Guvernului 27/2024, implementând criterii stricte de formare, venituri și vârstă pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali. Între altele, se stabilește o vârstă minimă de 21 de ani, dar nu mai mare decât vârsta standard de pensionare. De asemenea, candidații trebuie să fie absolvenți de liceu și să aibă un membru al familiei cu un venit stabil. Alte criterii includ absenta unei condamnări definitive și a violenței în istoricul personal, precum și lipsa bolilor psihice, transmisibile sau a dependențelor.
Ministra Familiei, Natalia Intotero, a declarat pe Facebook: „Un asistent maternal va putea îngriji maximum doi copii, cu excepția grupurilor de frați, iar diferența de vârstă între susținător și copii trebuie să fie de minimum 18 ani, dar să nu depășească 47 de ani.” Actul normativ mai prevede că locuința asistentului maternal trebuie să se afle într-o localitate cu acces la servicii educaționale și medicale, precum și abilitare sau reabilitare pentru copiii plasați.
În plus, este prevăzut ca asistenții maternali să fie evaluați o dată la doi ani de către o echipă multidisciplinară și să participe anual la cursuri de perfecționare. După adoptarea decizională de către Camera Deputaților, proiectul de lege va fi acum trimis spre promulgare.