Calota de gheață din Groenlanda se fragmentază mai rapid ca niciodată din cauza schimbărilor climatice, conform unui nou studiu citat de The Guardian. Studiul a folosit 8.000 de hărți tridimensionale pentru a analiza evoluția fisurilor de pe suprafața calotei între anii 2016 și 2021, dezvăluind o creștere semnificativă în dimensiunea și adâncimea crevaselor, într-un ritm fără precedent.
„Ce m-a surprins cel mai mult a fost cât de repede se întâmplă. Un studiu anterior a arătat schimbări într-un interval de decenii… iar acum arătăm că acest lucru se întâmplă într-un interval de cinci ani”, a declarat dr. Tom Chudley, profesor la Facultatea de Geografie, Universitatea Durham, și autor principal al studiului.
Din 1992, topirea accelerată a gheții a provocat creșterea nivelului mării cu aproximativ 14 mm în Groenlanda, din cauza creșterii fluxului de gheață în ocean, ambele fiind consecințe ale schimbărilor climatice.
Dr. Chudley a explicat că „topirea gheţarilor se accelerează ca răspuns la temperaturile mai calde ale oceanului şi pentru că apa rezultată din topire umple crevasele şi poate forţa producerea unor fracturi mai adânci în gheaţă”. Până la acest studiu, nu erau date suficiente pentru a identifica rapiditatea și locația exactă a acestor fenomene la nivelul întregii calote.
Studiul arată că nu doar câmpurile de crevase se extind, ci că dimensiunea și adâncimea acestora cresc alarmant. Dr. Chudley a concluzionat că „schimbarea este dominată de faptul că acele câmpuri de crevase existente devin mai mari şi mai adânci”.