Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a respins luni acuzațiile de extremism care i-au fost aduse, declarând că este „un român care își iubește țara”. Într-un mesaj video, Georgescu i-a adresat critici Elenei Lasconi, oponenta sa din turul al doilea, subliniind că bucuria acesteia pentru rezultatul obținut este prematură.
„Doamna Lasconi, voi fi foarte direct cu dumneavoastră și cu restul partidelor. Nu aveți de ce să vă bucurați. Poporul nu este fericit de ceea ce politicienii au făcut în acești ani. Inclusiv dumneavoastră ați fost, și sunteți parte din acest proiect politic care ne-a adus starea actuală, dezastruoasă. De ce vă bucurați că ați intrat în turul 2? Transmiteți bucuria electoratului de partid? Dumneavoastră ar fi trebuit să candidați pentru poporul acesta, nu doar pentru electoratul de partid, sau împotriva mea. Dragii mei, cu toții avem o misiune măreață, nobilă, vom face istorie, cum am spus, și nu politică. Vine un an extrem de dificil, adevăratul cutremur urmează, și va fi unul economic, în mod special”, a declarat Călin Georgescu.
Condamnat al unei clase politice pe care o consideră responsabilă pentru nemulțumirile electoratului din ultimele trei decenii și jumătate, Georgescu a subliniat necesitatea unei reconcilieri între politicieni și popor: „Din păcate, voi, doamnelor și domnilor politicieni sunteți cei care ați mișcat aceste plăci tectonice în defavoarea țării noastre, de aceea v-am îndemnat mereu să faceți pace între voi, ca să puteți avea pace cu poporul român.”
Candidatul a contestat discernerea cheltuielilor uriașe în campaniile electorale ca fiind în detrimentul păcii și bunăstării cetățenilor. El și-a reafirmat atașamentul față de valorile europene, dar a subliniat importanța reafirmării valorilor naționale: „Rămânem direct legați de valorile europene, dar trebuie să ne regăsim valorile noastre. Nu sunt extremist, nu sunt fascist, sunt un român care-și iubește țara”.
În ce privește poziționarea strategică a țării, Călin Georgescu a spus că „nu există Est sau Vest, există doar România”, și a subliniat că nivelul de trai al cetățenilor nu este afectat de factorii externi, ci de probleme interne: „Nu de la Bruxelles vine suferința, ci din sufletele noastre”.