Călin Georgescu apare într-un videoclip publicat de G4 Media alături de simpatizantul legionar Marian Motocu, acesta din urmă fiind trimis pe 20 februarie în judecată pentru diverse acuzații, inclusiv incitare la ură și promovarea ideilor sau doctrinelor antisemite. Potrivit surselor judiciare, videoclipul ar fi fost descoperit de procurori în timpul perchezițiilor la domiciliul lui Motocu.
În videoclip, Călin Georgescu transmite un mesaj privind „îmbrățișarea trecutului” și „asumarea istoriei și strămoșilor”, afirmând: „Vă îmbrățișez pe toți, fraților. Vă mulțumesc foarte mult că suntem împreună. Să ne îmbrățișăm trecutul, să ne asumăm istoria, strămoșii și să înțelegem că va veni momentul când vom avea o singură carte de istorie națională, o țară a noastră, a celor care urmăm linia strămoșească, a celor care înțelegem ce a însemnat jertfa strămoșilor”.
Marian Motocu, figura centrală a videoclipului, a fost trimis în judecată sub acuzații de „incitare la ură sau discriminare”, „promovarea în public a ideilor antisemite” și utilizarea simbolurilor legionare și negarea Holocaustului. Procurorii au specificat că Motocu a lansat 29 de videoclipuri în mediul online, promovând ură și violență față de evrei, cu scopul de a crea un nucleu de extremă dreapta sub forma unei „mișcări naționale”.
Digi24.ro a evidențiat în repetate rânduri asocierile lui Călin Georgescu cu simpatizanți legionari, fiind anchetat în 2022 pentru declarațiile despre lideri legionari pe care i-a numit „martiri”, dosarul fiind închis atunci pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală. Anchetatorii au notat că „legislația nu este adaptată la realitățile faptice”.
Georgescu a fost susținut în trecut de persoane precum Elena Puiu, o apropiată a cauzei legionare, care a sprijinit activ campania sa prezidențială. În 2020, într-un interviu disponibil și acum pe Youtube, Georgescu a laudat Mișcarea Legionară și liderii acesteia, considerându-i expresia voinței autentice a poporului român.
Cadrul legal din România interzice activitățile cu caracter fascist sau legionar, însă doar două condamnări pentru propagandă legionară au fost emise în ultimii patru ani, în ciuda numărului de cazuri semnalate.
În concluzie, Călin Georgescu și Marian Motocu se află în centrul unui caz juridic cu implicații asupra discursului public și al legislației românești privind extremismul.