Călin Georgescu, câștigătorul surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale din România desfășurat pe 24 noiembrie, a captat atenția atât a susținătorilor, cât și a criticilor săi din cauza strategiilor neortodoxe și a mesajelor controversate. Alegerile au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională a României, ca urmare a descoperirii unor nereguli legate de influența străină și încălcări ale legii electorale.
Jurnalista Anne Applebaum, într-o analiză pentru revista The Atlantic, îl descrie pe Georgescu ca fiind un exemplu de „nou Rasputin”, datorită retoricii sale mistice și opoziției deschise față de știință. Campania sa electorală a fost în mare parte desfășurată pe platforma TikTok, unde mesajele sale au acumulat peste un milion de vizualizări, apelând la teme emoționale și mistice.
În videoclipurile postate pe rețelele sociale, el a făcut afirmații nonconformiste, cum ar fi „H2O nu înseamnă nimic. Apa are memorie și îi distrugem sufletul prin poluare.” De asemenea, într-un mesaj care a stârnit reacții puternice, i-a numit eroi pe liderii antisemiți Antonescu și pe liderul Gărzii de Fier, în timp ce instanțele românești investigau influența străină și utilizarea resurselor ilegale în campania sa.
Autoritățile române au descoperit că utilizatorilor TikTok le-au fost plătite sume importante pentru a-l promova pe Georgescu. Se suspectează și implicarea hackerilor ruși care au efectuat mai mult de 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale din România.
Georgescu a refuzat în campania sa să menționeze riscurile ascunse ale unei eventuale victorii rusești în Ucraina și consecințele economice pentru România, afirmând în schimb că războiul nu poate fi câștigat prin război. Mesajele sale au inclus și teorii conspiraționale și superstiții aparent bizare, cum ar fi băuturile carbogazoase conținând nanocipuri.
Și soția sa, Cristela Georgescu, promovează puncte de vedere similare, axându-se pe „vindecare spirituală”, și subliniază necesitatea păstrării păcii într-un mod vag, în contextul tensiunilor din Europa de Est.
Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele alegerilor pe 6 decembrie din cauza încălcărilor și a atacurilor agresive rusești raportate de serviciile de securitate române.