Călin Georgescu a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins, marţi, cererea de a contesta trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC), luate după anularea alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională. Recursul a fost înregistrat vineri și va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia Curţii de Apel a fost dată de judecătoarea Cristina Ardelean, iar Georgescu a avut drept de recurs în termen de 5 zile la Înalta Curte. Astfel, Curtea a respins cererea lui, calificând-o ca neîntemeiată, precum şi cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Public Attitude.
Georgescu a solicitat anularea hotărârilor BEC nr. 230D/2024, prin care se instituia încetarea pregătirii alegătorilor la secţiile din ţară şi străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nr. 231D/2024, prin care înceta activitatea BEC şi a Birourilor Electorale Judeţene după hotărârea CCR de anulare a procesului electoral, şi nr. 232D/2024, privind modificarea unui articol referitor la indemnizaţiile membrilor birourilor electorale din străinătate.
În proces, alături de Călin Georgescu, a apărut și Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept. Instanțele chemate în judecată includ Biroul Electoral Central, Guvernul României, Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis, dar și Ministerul Apărării Naţionale și Serviciul Român de Informații.
Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a declarat că recursul la Înalta Curte ar putea fi judecat după cel puţin un an, timp în care vor avea loc alegerile, și a sugerat că procesul ajută la campania electorală a lui Georgescu.
În plus, Georgescu a atacat decizia CCR la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cerând suspendarea efectelor acesteia și obligarea statului român să continue procesul electoral, bazându-se pe rezultatele primului tur.
Pe fondul termenului la Curtea de Apel, mai mulți susținători ai lui Georgescu s-au adunat pentru a-l sprijini. Avocata acestuia i-a îndemnat pe judecători să ia decizii „înțelepte”, sugerând că pe ordinea de zi e mai mult decât un proces judiciar.