Anunț șoc în cazul milionarului Călin Donca. Antreprenorul, care a susținut mereu că a muncit de unul singur și cinstit ca să-și construiască averea, a fost reținut de DIICOT. Tribunalul Brașov a decis arestarea lui pentru 30 de zile.

Călin Donca, reținut de procurorii DIICOT

Călin Donca, un om de afaceri cunoscut în România, mai ales după participarea sa la „Chefi la cuțite” are probleme grave cu legea. Marți, 19 septembrie, a fost reținut de procurorii DIICOT alături de mai multe persoane. Ulterior, Tribunalul Brașov a decis ca acesta să-și petreacă următoarele 30 de zile în spatele gratiilor.

Donca ar fi reușit să pună bazele în Brașov unui grup infracțional organizat care se ocupa cu evaziune fiscală și înșelăciune deosebit de gravă.

De ce infracțiuni este suspect cunoscutul om de afaceri

Procurorii au descoperit că alături de complicii săi, ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăți operațiuni fictive, cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si a măririi cuantumului TVA deductibilă. Ar fi reușit să păcălească statul cu 4.346.286 de lei în acest fel.

Iar infracțiunile nu se opresc aici. Călin Donca și asociații săi ar fi avut afaceri ilegale și în afara granițelor României. Mai exact în Emiratele Arabe Unite, unde ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării.

Altă afacere ilegală a ar fi fost cea cu criptomonede. Membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deținut și controlat de către aceștia, creând propria monedă virtuală. Au manipulat apoi piața, ca să-i păcălească pe oameni să investească.

Promisiunea lor era că cei care aleg să-și bage banii în această monedă vor câștiga de 100 de ori mai mult. În final însă, cei care s-au îmbogățit ar fi fost doar Călin Donca și asociații săi. În raportul DIICOT se arată că așa au obținut nu mai puțin de 700.000 de dolari americani.