Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Epictet și Astion.

Calendar ortodox, 8 iulie 2022. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Epictet și Astion. Aceștia sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Diocletian (284-305). Sfinții Epictet și Astion s-au stins din viață în cetatea Halmyris, vechea cetate creștina așezata pe malurile Dunării.

Sfinții Epictet și Astion

Sfântul Epictet se trage din părțile Răsăritului. Acesta a primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor și a celor demonizați. Pe de cealaltă parte, Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Acesta se convertește la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și alături de acesta ajunge în cetatea Halmyris. Sfântul Astion s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit și făcând sănătos un om ce căzuse de la înălțime și era aproape mort.

În Halmyris ajunge și comandantul Latronianus. Acesta afla că în oraș au ajuns doi străini care prin cuvântările lor au făcut pe mulți să renunțe la cinstirea zeilor. La porunca lui, Epictet și Astion sunt arestați și întemnițați.

Cei doi au fost supuși la diferite chinuri, dar au rămas nevătămați. În urma acestor minuni, comandantul a poruncit să nu li se dea hrana și apă timp de 30 de zile. Cei doi sfinți au ieși biruitori și după cele 30 de zile. Astfel, Latronianus a poruncit ca sfinților să li se taie capul. În data de 8 iulie i s-a tăiat mai întâi capul lui Astion și apoi și preotului Epictet. Trupurile acestora au fost îngropate de creștini.

Calendar ortodox, vineri, 8 iulie 2022. Ce mari sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Social media

Rugăciune către Sfinții Epictet și Astion

„Sfinților Mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște. Și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-va Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.”

Tot astăzi se face pomenirea:

– Sfântului Mare Mucenic Procopie;

– Sfintei Teodosia, mama Sfântului Procopie;

– Sfinților doi tribuni Antioh și Nicostrat;

– Sfântului Mucenic Avda;

– Sfântului Teofil;

– Sfântului Mucenic Anastasie din Ioanina.

Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.