Astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Serghie și Vah.

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 7 octombrie, pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah, despre care tradiția spune că au avut curajul de a-i înfrunta pe cei care au vrut să reducă numărul creștinilor. 

Cine au fost Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Despre Sfinții Mucenici Serghie și Vah se spune că au fost senatori ai Imperiului Roman, atunci când au reușit să câștige respectul împăratului pentru curajul lor.

Doar că, din preferații împăratului Maximilian au ajuns să fie vânați de oamenii săi, după ce s-a aflat că se închină lui Dumnezeu. Din ordinul conducătorului, Sfinții Muceniți Serghie și Vah au fost batjocoriți și plimbați prin toată regiunea, pentru a le oferi oamenilor un exemplu de nesupunere, dar și ce consecințe pot avea un astfel de lucru.

Se spune că atunci când torturați, sufletele celor doi au părăsit trupurile, în timp ce militari din armata bizantină au avut grijă ca ei să fie înmormântați conform tradiției.

Astăzi, mai sunt prăznuiți:

  • Sfinții Mucenici Iulian, preotul, și Chesarie, diaconul;
  • Sfântul Leontie, consulul;
  • Sfinții Mucenici Eusebiu, preotul, și Felix;
  • 99 de cuvioși părinți care s-au nevoit în Insula Creta;
  • Sfântul Mucenic Polihronie

( CITEȘTE ȘI: Rugăciunea miraculoasă care te ferește de duhurile rele. Necazurile și vrăjile se vor ține departe de tine!

Calendar ortodox, vineri, 7 octombrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți astăzi
Pixabay

Troparul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah
Glasul al 3-lea

Pe cei ce după fire nu au fost frați de trup, pe aceștia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frățește până la sânge i-a făcut, pe Sfinții Mucenici Serghie și pe Vah, cinstită și credincioasă pereche. Fără de arme și fără de haine în locul nevoinței pe vrăjmașul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Condacul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah
Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Mintea asupra vrăjmașilor bărbătește v-ați într-armat, surpând toată înșelăciunea lor; și biruință de sus luând, mucenici prealăudați, cu un cuget strigați. Bine și frumos este a fi împreună cu Hristos.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.