Sfântul Calinic este prăznuit astăzi de Biserica Ortodoxă Română.

Astăzi, 29 iulie este sărbătorit Sfântul Mucenic Calinic. Acesta s-a născut în ținutul Ceciliei și a fost crescut în slujba lui Iisus Hristos, ducând mai departe credința primită. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic a văzut că în jurul său erau foarte mulți oameni care se lepădau de Hristos și se apropiau de păgânism. Ei ofereau jertfe idolilor lor și demonilor. Acesta avea milă față de ei și a început să îi învețe adevărul despre creștinism, arătându-le o viață luminată. Pe unii dintre ei a reușit să îi întoarcă din rătăcirea lor și să-i ducă mai aproape de Hristos.

El ajunse în cetatea Galatiei în Acira unde a și rămas o perioadă. Aflând că mucenicul încearcă să îi aducă pe oamenii cât mai aproape de creștinism, Sacherdon a dat poruncă ca el să fie biciuit până când călăii vor obosi. După acest moment a fost torturat cu cele mai groaznice instrumente de fier, dar Sfântul Calinic a sfidat totul fiindcă se ruga continuu la Dumnezeu.

Doxologia

Pentru ca tortura să fie și mai groaznică l-au încălțat cu opinci de fier care aveau piroane în talpă. El a fost obligat să alerge până la cetatea vecină fiind alături de ostași. Deși alerga în viteză, durerea din picioare nu o simțea. Când au făcut un popas ca soldații să bea apă, Sfântul s-a rugat la Mântuitor, iar, din piatră seacă a ieșit un izvor. Se spune că și în zilele noastre a rămas acel izvor apărut ca prin minune.

Soldații au văzut această minune, dar le era frică de guvernator și au făcut au îndeplinit porunca pe care au primit-o. L-au băgat pe Calinic în cuptor dar având încredere în Dumnezeu, trupul său a rămas intact când a fost scos. El a fost îngropat cu cinstea care i se cuvenea. 

Distribuie

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.