În istoria creștinismului, asupra morții Sfântului Proroc Ioan Botezătorul au planat multe mistere și legende. După ce a fost decapitat la porunca regelui Irod Antipa, trupul său a fost îngropat într-un mormânt nedescoperit pentru o lungă perioadă de timp.
Cu toate acestea, există relatări care susțin că capul său a fost descoperit de două ori în istorie. Aceste evenimente sunt cunoscute sub numele de Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Prima aflare a capului a avut loc la începutul secolului al IV-lea. S-a întâmplat în timpul domniei împăratului roman Constantin cel Mare. Conform tradiției, Sfântul Ioan a fost decapitat în fortăreața Machaerus, situată în ceea ce este acum Iordania. Trupul său a fost îngropat într-un loc necunoscut. Cu toate acestea, în jurul anului 360, arheologul roman Leontius din Cesarea a afirmat că a descoperit mormântul Sfântului Ioan într-un loc numit Sebasteion, situat în apropierea Ierusalimului.
Leontius a susținut că a găsit o cutie din lemn care conținea capul Sfântului Ioan. A dus-o la Constantinopol, unde a fost depusă în biserica Sfântul Gheorghe. În timpul cruciadelor din secolul al XII-lea, capul a fost luat de cavalerii cruciați și dus în Franța, într-o biserică din Marsilia.
A doua aflare a capului a avut loc la începutul secolului al XIX-lea. Un grup de călugări ortodocși au afirmat că au descoperit capul Sfântului Ioan într-o peșteră de lângă mănăstirea Sfântul Sabba din apropierea Ierusalimului.
Tropar la Sărbătoarea celei Dintâi și celei de a doua aflări a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
Glasul al 4-lea
Din pământ răsărind capul Înaintemergătorului, aruncă credincioșilor Razele Nestricăciunii tămăduirilor. De sus adună mulțimea îngerilor, de jos cheamă împreună neamul omenesc, ca să înalțe cu un glas Slavă lui Hristos Dumnezeu.
Condac la Sărbătoarea celei Dintâi și celei de a doua aflări a cinstitului cap al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
Glasul al 2-lea.
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare
Proorocule al lui Dumnezeu și Înaintemergătorule al Harului, aflând capul tău ca un trandafir Preasfințit din pământ, tămăduiri luăm totdeauna; pentru că iarăși propovăduiești, ca mai înainte, pocăința în lume.