Reclamă

Astăzi, 20 mai Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfânta Lidia și Sfântul Talaleu. Totodată, este și zi cu dezlegare la pește.

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută ca fiind prima creștină din Europa. Apostolul Pavel a predicat mai multor femei din apropierea cetății Filipi, iar Lidia, o vânzătoare, a crezut în Mântuitor și a dorit să devină creștină. Inima i s-a deschis pentru a vedea binele din Hristos și a-i fi aproape. A primit botezul de la Sfântul Pavel, apoi a format în casa ei prima comunitate europeană creștină.

Cine a fost Sfântul Mucenic Talaleu

Mucenicul Talaleu a trăit în perioada împăratului Numerian între 283 și 284. El a ajuns medic și a îngrijit bolnavii fără să ceară bani sau alte obiecte în schimb. În momentul în care a mărturisit că este creștin, judecătorul a poruncit torționarilor să îi distrugă genunchii și să-l atârne de un copac.

Dumnezeu nu l-a lăsat pe Mucenic și i-a orbit pe cei doi, astfel, nu a fost rănit. După ce a avut loc minunea, a fost supus mai multor chinuri grele și a sfârșit prin tăierea capului. Sfântul Talaleu este menționat în rugăciunile Sfântului Maslu, precum și în cele de la sfințirea apei.

Sursa foto: Dexologia

Rugăciune pentru Sfântul Talaleu

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Minunate minuni ai făcut în vremea luptei tale, preafericite, căci hotărând tiranul să te chinuiască fără de milă, mâinile lui s-au arătat uscate şi nelucrătoare.

Stih: Sfinte Mucenice Talaleu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Privind numai către Stăpânul Cel ce-ţi dădea ţie biruinţă, nu te-ai abătut de la mărturisirea ce adevărată, ci ai rămas nemişcat, spăimântând şi pe cei fără de minţi, pătimitorule.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu cuvântul vieţii şi cu arătarea faptelor, ai vânat pe Alexandru şi pe Asterie, pătimitorule şi i-ai adus mucenici prealăudaţi înaintea lui Dumnezeu Făcătorului de bine, mucenice Talaleu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Străluceşte-mi mie lumină de pocăinţă Fecioară, căci zac întru întunericul păcatului cu minte stricată şi-mi dă mie dezlegare de greşeli ca să te slăvesc pe tine, Precurată.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro