Reclamă

Este o mare sărbătoare pentru toți credincioșii din România. Iată ce sfânt este amintit astăzi.

Biserica ortodoxă îl amintește astăzi pe Sfântul Chiril al Ierusalimului, sfântul care și-a dedicat întreaga viață slujirii Cuvântului lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox astăzi, 18 martie. Sfântul Chiril al Ierusalimului este prăznuit astăzi

În timpul domniei Împăratului cel Mare, în anul 315 după Iisus Hristos, s-a născut Sfântul Chiril. În anul 381, acesta a fost prezent la sinodul II ecumenic, din Constantinopol. Atunci și-a mărturisit și credința ortodoxă.

A fost credincios și s-a dedicat lui Dumnezeu, însă a avut două mari încercări. Prima a fost în timpul împăratului Iulian Apostatul, lupta a fost împotriva evreilor, care beneficiau de foarte multe privilegii.

Cea de-a doua luptă a fost împotriva ereticilor arieni, care în timpul domniei lui Constantinus, deveniseră extrem de puternici.

În anul 386, Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice.

Canon de rugăciune către Sfântul Chiril

arhivă

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, îneacă-i, te rog, în adâncul nepătimirii, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, ca, întru omorârea trupului, să-Ţi cânt Ţie, ca dintr-o alăută, cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Chiril, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împodobindu-ţi sufletul cu gândurile faptelor bune, l-ai făcut primitor al harurilor Duhului Sfânt. Pentru aceasta, ai dat afară adâncuri de înţelepciune şi ai uscat noianurile ereziilor, Sfinte Părinte Chiril.

Stih: Sfinte Părinte Chiril, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcutu-ţi-ai mintea mai înaltă decât lucrurile materiale arătându-te împreună trăitor cu slujitorii cei nematerialnici; şi cu focul cuvintelor tale, ai ars toată materia eresurilor, Sfinte Chiril, strălucirea neadormită a Bisericii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu miresmele plăcut mirositoare ale cuvintelor tale, înţelepte, ai alungat pe cel numit cu numele nebuniei, cel ce era întocmai ca un noroi nesuferit al tuturor eresurilor, păstor adevărat făcându-te, ca o bună mireasmă a lui Hristos.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din noroiul patimilor, din întreitul val algândurilor, de săgeţile vicleanului şi din toată asuprirea cea potrivnică, miluieşte, Preacurată, pe toţi cei ce laudă naşterea ta cea de negrăit, Stăpână cu totul fără prihană.


Reclamă

Share.

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro